Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.07.2018

La Chișinău a fost lansată expoziția „Consiliul Europei ‒ Republica Moldova: realizări și priorități”

La Chișinău a fost lansată expoziția „Consiliul Europei ‒ Republica Moldova: realizări și priorități”

Consiliul Europei a fost și continuă să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova, precum şi un garant al democraţiei pe continentul european. Declarația a fost făcută de secretarul de stat Tatiana Molcean la deschiderea expoziției „Consiliul Europei ‒ Republica Moldova: realizări și priorități”, dedicată marcării a 23 de ani de la aderarea țării noastre la Consiliul Europei, organizată de MAEIE în cooperare cu Centrul Pro-european al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. 

Tatiana Molcean a accentuat că actualmente Republica Moldova este parte la 92 de tratate ale Consiliului Europei, care reglementează cele mai diverse domenii - combaterea torturii, protecţia drepturilor sociale şi ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, combaterea traficului de fiinţe umane, protecţia datelor cu caracter personal şi multe altele.

Secretarul de stat a mai menţionat documentul de politici de profil Planul de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova 2017-2020, care este al 3-lea document cadru de acest gen și a programelor de cooperare dedicate reformelor care au drept obiectiv îmbunătățirea procesului de guvernare la toate nivelele. ”Acestea includ în particular combaterea corupției și spălării banilor, sporirea independenței și eficacităţii sistemului judiciar, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, consolidarea libertăţii mass-media și a măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului, etc”, a spus Molcean.

Potrivit MAEIE, a fost menționat că pornind de la Legea Supremă şi continuând cu planurile de acţiuni în domeniul drepturilor omului sau cele mai diverse acte normative menite să modernizeze societatea noastră, Consiliul Europei prin instituţiile sale, inclusiv Comisia de la Veneţia, a contribuit la procesul de formare a Republicii Moldova ca stat. Este la fel de emblematică aderarea în 1997 la Convenţia europeană a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Consiliul Europei este o platforma unică ce asigură dialogul între parlamentari, aleşi locali, reprezentanţi ai guvernelor, exponenţilor societăţii civile şi tineretului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus