(SONDAJ) Majoritatea cetăţenilor americani vor respingerea acordului cu Iranul în Congres

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea cetăţenilor americani speră că acordul marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear va fi respins de Congresul Statelor Unite, conform unui sondaj realizat de Institutul ORC la comanda postului CNN.

Potrivit sondajului, 52 la sută dintre cetăţenii americani speră că acordul nuclear cu Iranul va fi respins de Congresul dominat de republicani, în timp ce alţi 44 la sută ar vrea aprobarea documentului.

Conform sondajului, 66 la sută dintre alegătorii republicani resping acordul, în timp ce 61 la sută dintre simpatizanţii democraţi îl susţin.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate, informează Mediafax.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...