(foto) „World of Woodcraft”. Cum 20 de studenți internaționali au realizat patru instalații urbane pentru Chișinău

DSC_5037

Grupul local BEST Chișinău a organizat în această vară, pentru studenții internaționali, o școală cu tematica „World of Woodcraft”. Pe parcursul celor două săptămâni, studenții au deprins arta lemnăritului și au creat intalații urbane, care ulterior vor fi amplasate în parcul Universității Tehnice din Moldova.

Participanții, în decurs de opt zile, au studiat inițial cum se prelucrează lemnul, cum se dezvoltă un concept de proiecte, de instalații, după care au avut la dispoziție patru zile pentru a crea un concept propriu.   DSC_5031       DSC_5038       DSC_5047  DSC_5051

tuxpi.com.1531397241

„Acum suntem în a treia zi de lucru. Proiectele celor 20 de participanți din 14 țări deja prind formă și viață, și putem să vedem care a fost ideea lor inițială. Niciun participant nu a avut vreodată experiența de lucru cu lemnul, dar cu ghidajul Atelier 99, tinerii au învățat din primele zile cum să mânuiască instrumentele”, spune Sanda Șerșun, președinta grupului BEST Chișinău.

DSC_5032

DSC_5065

tuxpi.com.1531397197

„Din participanții care sunt aici majoritatea au lucrat cu careva din instrumente, iar lucrul cu instrumentele este destul de simplu, pentru că majoritatea funcționează după același principiu. Sunt careva acțiuni mecanice pe care trebuie să le repeți în mod constant și trebuie să mai fii un pic atent. Prin urmare, participanții au deprins ușor aceste abilități”, spune Victor Bujoreanu fondatorul Atelier 99.

DSC_5062

DSC_5063

În total, la școala de vară au fost formate patru echipe a câte cinci participanți. În fiecare echipă era cel puțin un inginer. „Noi i-am repartizat așa pentru că nu toți sunt din domeniul arhitecturii. Astfel, am încercat să îi repartizăm în așa fel, ca în orice echipă să fie măcar o persoană din acest domeniu”.

Fiecare echipă a avut la dispoziție aceeași cantitate de materiale. Conform dorințelor participanților, materialele puteau fi înlocuite.

DSC_5058DSC_5061

DSC_5033

DSC_5039

tuxpi.com.1531397266

„Ideea noastră își are rădăcinile în locul unde urmează să fie amplasată construcția. Noi știam că facem o instalație pentru parcul UTM, o zonă verde cu o insuficiență de bănci. Ne-am gândit să facem o serie de bănci comode, pe care poți să te lași pe spate sau poți să-ți întinzi picioarele pe o suprafață special pusă. În Moldova mi-a plăcut mult parcul Valea Morilor, am fost surprins să văd așa ceva la Chișinău. Când am venit aici nu știam la ce să mă aștept, pentru că într-adevăr cunoșteam puține despre Moldova, dar am rămas plăcut impresionat”, spune John Peter Hallak Neilson din Brazilia.

DSC_5046

DSC_5037

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Inițial noi am planificat să realizăm o construcție, o bancă, cu mai multe curbe, dar din simplu motiv că nu avem experiența necesară de lucru cu lemnul, nu avem suficient timp și materiale, am decis să o facem în zig-zag. Experiența într-o echipă internațioanală este destul de interesantă, deoarece unii dintre noi mai întâlnesc anumite dificultăți, de exemplu am o mică problemă cu regionalismele și unii termeni din domeniu. Mi-a plăcut Chișinăul din două perspective, că e foarte verde și aerul nu este într-atât de poluat”, spune Sanem Yapar din Turcia.

DSC_5041

DSC_5040

tuxpi.com.1531397253

„Noi încercăm să facem câteva bănci, cursul acesta BEST este foarte interesant pentru mine, deoarece n-am mai lucrat vreodată cu lemnul. Noi vrem să îl facem după principiul mai multor module, respectiv acestea pot servi drept bănci, mese, parcări pentru biciclete sau în alte scopuri recreaționale. E foarte interesant lucrul într-o echipă internațională, pentru că noi nu avem mereu suficiente cuvinte pentru a descrie ceea ce vrem să facem, dar oricum ne înțelegem cumva”, spune Konstantina Apostoleri, Grecia.

DSC_5035

DSC_5028

În total, pentru școala de vară BEST, care a avut loc la Chișinău, au participat 20 de tineri. Criteriile de selecție au fost simple. Participanții trimiteau o scrisoare de motivație, completau un dosar și un chestionar. Organizatorii au analizat toate profilurile, interesele studenților, după care i-au selectat pe cei mai potriviți. Prioritate, totuși, au avut cei care au tangență cu ingineria.

DSC_5036

DSC_5029

Grupul Local BEST Chișinău este o parte dintr-o rețea globală BEST (Board of Engineering Students of Technology), prezentă în 96 de universități din 33 de țări europene și este o organizație nonpolitică și nonprofit. BEST Chișinău a fost fondat în 2007 și este format din studenți-voluntari, care desfășoară diverse evenimente pentru studenții UTM.

De la înfiinţare, Grupul Local BEST Chişinău şi-a pus scopul de a promova imaginea UTM în rândul studenţilor din ţările Uniunii Europene, organizând în fiecare an, cu susţinerea administraţiei UTM, Şcoli de vară cu diversă tematică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente