13:24:59 19.04.2024
Stiri

INIȚIATIVĂ // „Centuri de SĂRĂCIE” în R. Moldova: Ce poate face Guvernul pentru a salva oamenii de la sate

Economie 12.07.2018 15:00 Vizualizări2376 Autor: Ziarul National
INIȚIATIVĂ // „Centuri de SĂRĂCIE” în R. Moldova: Ce poate face Guvernul pentru a salva oamenii de la sate


Dacă la Chișinău și în jurul acestui municipiu situația este satisfăcătoare, în celelalte localități din R. Moldova abia de se supraviețuiește. Experții vorbesc deja despre apariția unor „centuri de sărăcie” în diferite regiuni ale R. Moldova, cele mai afectate fiind cele din nordul și sudul republicii.

Experții de la IDIS „Viitorul” propun autorităților un proiect de lege care să zonele sărace din republică. În aceste zone defavorizate, economia a încetat să mai funcționeze, localitățile sunt dependente excesiv de anumite culturi agricole, veniturile populației sunt extrem de reduse, de obicei sub media națională, iar rata șomajului depășește indicatorii medii pe țară. La toate aceste probleme se adaugă rata înaltă a emigrării și depopularea localităților. Guvernarea din R. Moldova trebuie să redefinească politica statului față de spațiul rural, construind politici efective și eficiente în zonele defavorizate, recomandă experții de la IDIS „Viitorul”.

Mai exact, autoritățile ar urma să înființeze zone defavorizate, pe un termen de la 3 la 10 ani, iar Guvernul să aprobe măsuri fiscale și non-fiscale de susținere a acestor zone și agenților economici care vor activa în aceste teritorii. Pentru implementarea acestor măsuri, Guvernul va înființa un Fond Național pentru redresarea social-economică a zonelor defavorizate din spațiul rural. Totodată, Guvernul va elabora o serie de programe speciale pentru zonele defavorizate, cum ar fi „Dezvoltarea afacerilor”, „Sprijinirea investițiilor” și „Sprijinirea activităților agricole din mediul rural”. Potrivit proiectului de lege, companiile și întreprinderile care activează într-o zonă defavorizată pot beneficia de mai mult multe facilități. La fel, agenții economici pot beneficia de subvenții pentru crearea locurilor de muncă. Suplimentar, pot fi acordate granturi pentru tinerii antreprenori și mai multe tipuri de afaceri care sunt deschise în zonele defavorizate.

IDIS „Viitorul” îndeamnă deputații cărora le pasă de dezvoltarea spațiului rural din R. Moldova să preia și să promoveze această inițiativă legislativă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md