‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Moldova se prognozează o recoltă mai scăzută de prune decât în 2017

În Moldova se prognozează o recoltă mai scăzută de prune decât în 2017

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Au rămas zile numărate până la recoltarea în masă a prunelor, însă producătorii consideră că productivitatea va fi cu 10% mai mică decât cea din anul trecut. În anul 2017, conform datelor MADRM, în Moldova a fost înregistrată o recoltă de prune de 50 de mii de tone, scrie east-fruit.com.

Prognozele în zona centrală, de sud şi de nord diferă, astfel, producătorii din nordul ţării estimează o recoltă cu 20-25% mai redusă, iar cei din sud şi centru consideră că aceasta va fi la nivelul celei înregistrate în 2017. Există o diferenţă majoră a potenţialului productiv în livezile tinere, acesta fiind de 8-10 tone/hectar, iar în cele bătrâne 2-3 tone/hectar.

Alexei Ivanov, directorul gospodăriei Vindex-Agro SRL, preşedintele Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, afirmă că productivitatea acestei culturi diferă în fiecare an, fiind influenţată de mai mulţi factori.

„Anul trecut, livezile de prun plantate pe terenuri joase au fost supuse îngheţului şi nu am obţinut recolte bune din aceste plantaţii, iar cele plantate pe vârfuri de deal au oferit recolte bune. Anul acesta, situaţia e diferită, mai ales că unele recolte au fost compromise din cauza ploilor cu grindină şi din aceste livezi calitatea fructelor este joasă”, a afirmat producătorul.

Amintim că, recoltarea prunelor, în acest an, a început cu două săptămâni mai devreme decât termenii obişnuiţi, iar la finele lunii august vor fi recoltate chiar şi fructele cu termeni de coacere târzii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›