Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Carina Țurcan este suspectată că…

Carina Țurcan este suspectată că ar fi trimis documente secrete către SIS-ul de la Chișinău

Avocatul Carinei Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al Inter „RAO”, susține că aceasta este suspectată că ar fi transmis Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău informații despre companiile energetice rusești.

„Acuzațiile împotriva Carinei sunt prezentate în trei aliniate. Aceasta este acuzată că la 16 august 2004 a devenit agentul care a realizat cooperarea confidențială cu serviciile speciale din Republica Moldova. La 21 aprilie 2015 (nu este clar cum), undeva pe teritoriul Moscovei (nu este clar în ce loc anume), Carina a primit versiunea electronică a „proiectului de document al Ministerului Energiei privind anumite aspecte ale acțiunilor companiilor rusești de energie pe canalul de cooperare internațională. Și la 29 septembrie 2015 (nu este clar unde, cum și în ce condiții), documentul a fost predat serviciilor speciale din R. Moldova. La 5 decembrie 2016, Serviciul de Securitate al Rusiei a ajuns la concluzia că informațiile din documente constituie secret de stat”, a scris pe Facebook avocatul Carinei Țurcan.

Potrivit părții apărării, Carina nu își recunoaște vina și neagă lucrurile care i se incriminează. Aceasta susține că niciodată nu a avut relații cu reprezentanții serviciilor speciale de peste hotare și nu a deținut documentele respective.

Avocatul a mai subliniat că unul dintre șefii de investigație a avut o conversație cu Carina despre posibilitatea schimbării măsurii preventive, sugerându-i să depună mărturie împotriva unor colegi de-ai ei.

Țurcan, care deține în prezent cetăţenie rusă şi română, a fost reținută la 15 iunie și pusă sub învinuire de acumulare și transmitere a informației, calificate drept secret de stat, în interesul mai multor servicii de investigații ale unor state străine, inclusiv România. În privința sa a fost deschis un dosar penal pentru spionaj, infracțiune pentru care pedeapsa maximă este de 20 de ani de închisoare.

În cadrul companiei „Inter RAO”, Ţurcan coordona importul şi exportul de energie electrică, iar potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus, se arată într-un articol al ZdG.