Principală  —  IMPORTANTE   —   Sistemul reacționează la criticile medicului…

Sistemul reacționează la criticile medicului Stratulat: au „o tentă de marketing neloial”

Conducerea Spitalului Clinic Municipal Nr.1 din capitală susține că nu va comenta acuzațiile aduse la adresa instituției de către medicul Mihai Stratulat, deoarece este dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare, dar afirmă că criticile formulate de acesta au „o tentă de marketing neloial” și au scopul de a ponegri instituția și cadrele medicale, pentru a reduce încrederea pacienților în sistemul medical de stat, în în favoarea instituțiilor private.

„Aducem la cunoștință că Spitalul Clinic Municipal Nr.1 primește anual circa 8000 de nașteri și tratează până la 4 000 de copii cu diferite patologii neonatale și neurologice. În rezultatul serviciilor medicale prestate, spitalul se clasează, în continuare, pe prima poziție la categoria Satisfacția Pacienților, potrivit sondajelor realizate de către portalul www.spitale.md și a numeroaselor mulțumiri parvenite de la pacienți”, se arată în comunicatul  de presă semnat de administrația Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, care afirmă că va evita polemicile cu medicul respectiv.

Și Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a publicat un comunicat de presă în care face precizări în legătură cu afirmaţiile făcute de Mihai Stratulat privind finanţarea unor spitale în baza sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice).

„Acest mecanism de plată este un instrument care serveşte drept fundament pentru distribuirea banilor în sistemul spitalicesc într-un mod echitabil între prestatori. Sistemul DRG este bazat pe complexitatea cazului şi permite clasificarea simultană a pacienţilor atât în funcţie de patologie, cât şi de costul îngrijirilor, ceea ce asigură posibilitatea de a asocia tipurile de pacienți cu cheltuielile spitalicești efectuate. Mecanismul respectiv are drept obiectiv asigurarea transparenţei, utilizarea eficientă a banilor în sănătate.

Prin intermediul DRG sunt analizate caracteristicile fiecărui pacient externat (vârstă, sex, durată de spitalizare, diagnostice principale şi secundare, proceduri, starea la externare şi greutatea la naştere (în cazul nou-născuţilor), iar în funcţie de acestea pacienţii sunt clasificaţi într-o categorie distinctă (o grupă de diagnostice). Sistemul DRG este orientat spre rezultatele activităţii unui spital, reflectate în cazurile tratate la nivel de instituţie, şi nu pe resursele şi procesul desfăşurat în cadrul spitalului.

Cazurile tratate, finanţate în baza sistemului DRG, sunt evaluate de CNAM ţinând cont de respectarea în procesul de acordare a asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare a prevederilor Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, Normelor metodologice de aplicare a Programului unic, protocoalelor clinice naţionale şi instituţionale etc.

De asemenea, menţionăm că CNAM şi-a delegat reprezentanţi în comisia recent creată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a evalua calitatea asistenței medicale acordată copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1”, scrie în comunicatul de presă difuzat de CNAM.

La 10 iulie curent, medicul Mihai Stratulat a publicat pe o rețea de socializare un mesaj critic la adresa unor instituții medicale din capitală, acuzându-le că pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice, deoarece Compania achită bani instituțiilor medicale în funcție de complexitatea cazurilor. În mai puțin de 24 de ore, mesajul medicului a fost distribuit de peste opt mii de persoane.

Problema de sistem abordată de Mihai Stratulat a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și a deputaților din Parlamentul R. Moldova, fiind discutată în cadrul ședinței din 11 iulie a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, la care a fost prezent și secretarul general de stat la MSMPS, Boris Gîlca. Subiectul a fost discutat și la Guvern, premierul Pavel Filip îndemnând medicul să se adreseze la CNA și Procuratură. Totodată, șefa adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, a dat asigurări că instituția s-a autosesizat și a inițiat o anchetă deja în dimineața zilei de 11 iulie.

Conducerea IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 a negat acuzațiile și a ridicat semne de întrebare referitor la „nivelul de expertiză/competență profesională” a medicului Stratulat, care i-ar permite să facă „analiza activității medicilor pediatri consacrați”. 

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că a format o Comisie internă care va examina calitatea asistenței medicale acordate copiilor în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1, instituții medicale acuzate de medicul Mihai Stratulat că pentru a obține finanțare de la CNAM ar diagnostica nemotivat copiii cu pneumonie și i-ar interna în spital .

Mihai Stratulat a criticat în repetate rânduri sistemul de sănătate din R. Moldova, inclusiv managementul defectuos al instituțiilor medicale și utilizarea ineficientă a resurselor financiare, precum și administrarea în exces a antibioticelor.