Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PDM majorează salariile primarilor în…

PDM majorează salariile primarilor în an electoral și afirmă că nu este afectat de lipsa banilor din UE

Cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare PDM anunță majorarea cu până la 50% a salariilor pentru primari și angajații autorităților publice locale și construcția sistemelor de apeduct și canalizare în satul Cotul Morii, Hâncești. Inițiativele au fost anunțate de vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, care a negat că scopul proiectelor ar fi compensarea nemulțimirii cetățenilor după ce Comisia Europeană a suspendat plata primei tranșe din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție critică la adresa autorităților de la Chișinău.

Potrivit lui Cebotari, până la sfârşitul anului curent în localitatea Cotul Morii din raionul Hânceşti vor fi construite sisteme de apeduct şi canalizare. Totodată, acesta a declarat că urmează a fi revizuită Strategia de asigurare cu apă, aprobată de Parlament în 2014 pentru perioada 2014-2028.

PDM anunță și majorarea cu până la 50% a salariilor angajaților administrației publice locale. Vladimir Cebotari afirmă că mijloace financiare în acest sens deja au fost prevăzute în bugetul pentru anul curent, odată cu rectificarea legii bugetului de stat, în iunie curent.

„În acest an mijloacele vor fi alocate din bugetul de stat, pentru anul viitor aceste plăţi suplimentare vor fi generate din alte soluţii tehnice pe care deja la implementează inclusiv Agenţia Servicii Publice”, a declarat Vladimir Cebotari.

„Pe noi nu ne deranjează acei bani vin sau nu vin”, a declarat vicepreședintele PDM, întrebat dacă prin aceste proiecte sunt lansate pentru a compensa nemulțumirea cetățenilor privind deciziile UE. Vladimri Cebotari a dat asigurări că acestea nu sunt inițiative spontane, ci sunt discutate de partid de mai mult timp.

„La noi nu apar planurile și ideile făcând cerc în stradă”, a replicat Cebotari.

Referitor la viitorul Cod al Audiovizualului, pe care eurodeputații au recomandat Parlamentului să-l consulte cu societatea civilă, Vladimir Cebotari a dat asigurări că acesta este elaborat de ONG-uri.

„Din păcate, această Rezoluție, care a fost aprobată în mare grabă, fără discuții și clarificări, a admis un șir de declarații care sunt, aș zice eu, false, greșite sau piste politice de lansare greșite, pentru unii. Noi ne facem lucrul poate într-o manieră mai calmă, serioasă, dar așa cum a fost discutată. Nu schimbă pentru noi nimic abordarea în cursul nostru european, în angajamentele pe care noi le avem și în toate proiectele pe care le-am anunțat. Este o rezoluție, din păcate, neplăcută, politică dificilă, cu consecințe pentru noi, doar că noi, mă refer la toți cetățenii R. Moldova, doar că noi avem soluțiile astfel încât cetățenii să nu simtă acel disconfort care putea fi creat prin acea Rezoluție”, a declarat Cebotari în cadrul briefing-ului PDM.