Operațiunile de salvare a ultimelor cinci persoane rămase blocate în peștera inundată din Thailanda au fost reluate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce opt băieți au fost salvați dintr-o peșteră parțial inundată din Thailanda, echipele de intervenție continuă, marți, eforturile de scoatere la suprafață a ultimelor cinci persoane aflate în grota în care doisprezece tineri fotbaliști și antrenorul lor au rămas blocați pe 23 iunie.

Operaţiunea de luni, în urma căreia patru băieţi au fost salvaţi, s-a desfăşurat mai repede şi cu mai mare uşurinţă în comparaţie cu cea din ziua precedentă, în care au fost aduşi la suprafaţă primii patru copii, fapt care îi face pe salvatori să spere că vor putea să finalizeze misiunea în cursul zilei de marţi, punând astfel capăt unei perioade chinuitoare ce a durat 17 zile, notează DPA.

Cei doisprezece băieţi, cu vârste între 11 şi 16 ani, împreună cu antrenorul lor în vârstă de 25 de ani, au intrat în peşteră pe 23 iunie după un antrenament de fotbal şi au fost surprinşi de creşterea rapidă a nivelului apei. Situaţia lor, reflectată pe larg în presa internaţională, a emoţionat publicul din Thailanda şi din alte ţări ale lumii.

Nu se cunosc multe detalii despre misiunea de salvare, însă la operaţiuni participă scafandri care sunt nevoiţi să parcurgă pasaje înguste, inundate, pentru a ajunge la tinerii rămaşi blocaţi în peşteră.

Marţi dimineaţa, antreprenorul Elon Musk a scris pe Twitter un mesaj din care reiese că s-ar afla Thailanda: „Tocmai m-am întors din Peştera 3. Minisubmarinul este pregătit în caz de necesitate. Este realizat din bucăţi de rachetă şi se numeşte Wild Boar (Mistreţul), după numele echipei de fotbal a copiilor. Îl las aici în caz că va fi nevoie de el”.

Elon Musk s-a oferit anterior să acorde ajutor în cadrul operaţiunilor de salvare şi a trimis ingineri de la două dintre companiile sale pentru a furniza suport tehnic echipelor de intervenţie.

Nu se cunoaşte cu certitudine dacă Elon Musk a ajuns în Thailanda, însă „micuţul submarin, cât un copil”, pe care antreprenorul sud-african l-a prezentat zilele trecute pe reţelele de socializare semnalează o implicare mai mare a acestuia în cadrul acestei misiuni.

Toţi cei opt băieţi care au fost salvaţi duminică şi luni se află la un spital din Chiang Rai şi sunt „în siguranţă şi sănătoşi”, după cum a indicat luni în faţa reporterilor guvernatorul provincial Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză ce coordonează misiunea de salvare.

La rândul său, Jesada Chokedamrongsuk, responsabil din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, a declarat marţi reporterilor prezenţi la spitalul Chiang Rai că cei opt copii sunt sănătoşi, fizic şi mental, iar doi dintre ei urmează un tratament cu antibiotice, ca urmare a unor simptome de pneumonie, informează AFP.

„Ei vor trebui să stea în spital o săptămână pentru a aştepta rezultatele (analizelor) şi pentru a observa dacă există schimbări”, a adăugat el.

Thongchai Lertwilairattanapong, un alt responsabil din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, a declarat că băieţii din primul grup care a fost eliberat duminică se alimentează în mod normal. „Au dorit ciocolată. Observăm că totul merge bine pentru că ei mănâncă bine”, a spus el.

Copiii au fost plasaţi în carantină, însă unii părinţi au putut să îi vadă printr-o fereastră.

Ultimii patru copii şi antrenorul lor de 25 de ani şi-au petrecut a 17-a noapte în vasta reţea subterană şi aşteaptă să fie salvaţi în cursul zilei de marţi.

Specialiştii au avertizat asupra consecinţelor pe termen lung ale perioadei petrecute în peşteră, care poate să provoace traume psihologice şi infecţii.

Thailanda urmăreşte îndeaproape saga celor doisprezece copii şi a antrenorului lor în vârstă de 25 de ani rămaşi blocaţi în vasta reţea subterană începând de la 23 iunie.

Ploile care au căzut marţi în regiune au evidenţiat urgenţa operaţiunilor necesare pentru salvarea ultimului grup de copii rămaşi captivi în peşteră.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...