„Propunem formarea unui grup de lucru, care să stabilească numărul comisiilor de specialitate, domeniile de activitate şi denumirea acestora, componenţa numerică a fiecărei comisii, dar şi numărul reprezentativ de consilieri din partea fiecărei fracţiuni. Avem şi un proiect de decizie în acest sens”, a specificat preşedintele fracţiunii socialiştilor, Ion Ceban.

Dacă fracţiunile Partidului Nostru şi a Partidului Comuniştilor au salutat iniţiativa fracţiunii PSRM, ceilalţi consilieri, în special fracţiunea PL şi cea a Blocului Electoral „PPEM-Iurie Leancă” au calificat-o drept abuzivă întrucât ar contravine normelor legale de constituire a comisiilor de specialitate.

„Este dreptul fracţiunilor să discute între ele cine şi în ce comisie merge, câte comisii să se facă până la urmă. Aceasta este o iniţiativă abuzivă. Pentru ce am ales noi fracţiuni? Doar este ştiut faptul că atunci când nu vrei să faci ceva, faci o comisie sau un grup”, a subliniat preşedintele fracţiunii PL, Ion Cebanu.

În context, primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că ar fi oportun să fie constituită majoritatea în cadrul CMC, iar ulterior să fie create comisiile de specialitate într-o şedinţă nouă până la 1 septembrie.

„Cineva încearcă să speculeze o situaţie de moment după ce o lună de zile ne-a târât prin judecăţi fără a recunoaşte alegerile şi acum se grăbesc să constituie comisiile. În ce măsură noi trebuie să jucăm după muzica PSRM? În mod normal trebuie încheiată şedinţa. Corect ar fi să formăm iniţial majoritatea în CMC şi în baza acesteia să formăm comisiile de specialitate. Nu trebuie să dăm curs speculaţiilor”, a declarat Dorin Chirtoacă.

După lungi dezbateri, consilierul din partea Blocului Electoral „PPEM-Iurie Leancă”, Veaceslav Bulat, a propus transmiterea la reexaminarea a proiectului socialiştilor şi organizarea următoarei şedinţe a CMC-ului pe 3 septembrie. Supus votului însă, iniţiativa PSRM cu privire la constituirea comisiilor de specialitate nu a acumulat numărul de voturi necesare. În cele din urmă, următoarea şedinţă a CMC a fost programată pentru 3 septembrie curent.