Două ţări aflate în război de zeci de ani au anunţat sfârşitul conflictului

Liderii Etiopiei şi Eritreei au semnat luni o declaraţie comună conform căreia „starea de război care a existat între cele două ţări a ajuns la final”, a declarat ministrul Informaţiilor din Eritreea, Yemane Gebre Meskel, relatează BBC.

Acordul a fost semnat luni în Asmara, capitala Eritreei, de către prim-ministrul Etiopiei Abiy Ahmed şi preşedintele din Eritreea, Isaias Afkwerki, la o zi după summitul istoric dintre cele două ţări.

Tensiunile dintre cele două ţări au fost amplificate în ultimii 30 de ani, după conflictul din 1989-1999 în ceea ce priveşte graniţa dintre cele două state, care nu s-a concluzionat până acum în vreun acord.

Cele două state au decis de asemenea să restabilească relaţiile diplomatice şi comerciale. Liderii au decis luni „începerea unei noi ere de pace şi prietenie”, a menţionat ministrul Informaţiilor într-o postare pe Twitter.

Etiopia şi Eritreea vor relua zborurile între cele două ţări, vor redeschide ambasadele şi vor deschide mai multe porturi comune. Aceste decizii reprezintă cea mai concretă formă de apropiere între cele două ţări din ultimii 30 de ani.

Sursa: Mediafax

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.