(foto) Cum decurge un antrenament de fotbal american în Moldova. Prima echipă din țară plănuiește organizarea unui turneu național

DSC_9242

Prima echipă de fotbal american din Moldova „Chisinau Sentinels” cu susținerea Ambasadei SUA din Republica Moldova organizează prima tabără de fotbal american din țară. Timp de 6 luni, un antrenor american va instrui toți participanții taberei, dar și va demonstra tehnicile jocului vizitatorilor. Aceasta este prima partea a unui proiect mai mare „Fotbal American Pentru Moldova”.

În acest sport se combină efortul fizic şi mental, într-un mod armonios şi în care te înveți să ai încredere în colegii tăi la maxim. „Proiectul Fotbal American pentru Moldova a apărut în jurul echipei curente de fotbal american „Chișinău Sentinels”. Din acei 7 ani de existență a echipei, nu a fost o stabilitate în dezvoltare și în momentul în care a apărut apelul către proiecte în cadrul grantului pentru cultură oferit de guvernul SUA, am decis sa încercam să dezvoltăm cultura fotbalului american în Moldova cu ajutorul acestui grant”, spune Iurie Nuca, coordonatorul proiectului.

DSC_9174
DSC_9178
DSC_9199

Acesta mai povestește că în cadrul proiectului este preconizată dezvoltarea fotbalului american în rândurile moldovenilor, organizatorii având intenția să creeze mai multe echipe. Echipele urmează să fie create după categoriile de vârsta și tipul de jos. Pentru fotbalul american de tip „Flag fotbal” vor fi admiși copii de la vârsta de 14 ani, iar pentru cel de contact vârsta limită este de 16. „Vrem să avem în jur de 4 echipe de tineri, cu vârste de 14-18 ani, care să participe la un campionat la sfârșitul acestui proiect”, menționează Iurie.

Deși pare a fi un joc complicat, regulile acestuia sunt destul de simple. Ofensiva unei echipe avansează în faze de scurtă durată, numite plays, până când ajunge să marcheze touch down în terenul adversarului. Avansarea se face în câte 4 încercări pentru a avansa 10 yarzi  (9.1metri ), prin fugă sau pase înainte. Ca și în orice alt tip de sport ca să devii un profesionist este nevoie de mai mult timp, dar în cele 6 luni ale proiectului participanții vor învăța elementele de bază ale sportului ca ulterior să îl poată practica cu echipele create. „În SUA copii fac cunoștință cu fotbalul american de la 4 ani. Acolo fotbalul american e o cultură. Și devin profesioniști doar în NFL (Liga Națională de Fotbal) după ce au jucat la colegiu (universitate) pe la 21-23 ani. Formarea unui profesionist de fotbal american durează în jur de 17 ani.”

DSC_9176
DSC_9179
DSC_9185

Cei care vor să practice acest sport au nevoie doar de: ghete cu crampoane, pantaloni cu protecții, carcasă, cască şi capă. În funcție de efortul depus și inventarul disponibil, clubul, la fel, poate oferi cască și carcasă. Acest sport nu este predestinat doar anumitor tipuri de oameni, el este disponibil pentru toți doritorii, deoarece fiecare persoană își va găsi un post pe teren care îi va fi pe plac.

Pe viitor echipa „Chișinău Sentinels” preconizează să organizeze un turneu național de fotbal  american, unde vor putea concura echipele create în urma proiectului. La fel aceștia își propun să creeze niște mini turnee internaționale în Moldova la care vor participa echipe din mai multe țări. Echipa din Moldova participă la turneele internaționale de scurtă durată în țările vecine.

DSC_9193
DSC_9217
DSC_9236

Pe parcursul proiectului vor fi organizate mai multe tabere de fotbal american în diverse raioane ale țării pentru a informa oamenii din întreaga despre acest sport și implicarea în acest proiect. „Acum avem obiectiv să atragem destui oameni pentru a putea evolua meciuri oficiale de 11 la 11. Şi în cadrul proiectului vrem sa creăm câteva echipe de adolescenți de Flag Football”, își exprimă speranța Iurie.

„Sperăm ca echipele de Flag vor fi ca niște semințe care vor crește acei oameni interesați și implicați să devină la rândul lor multiplicatori ai culturii fotbalului american, și fructele vor fi noi echipe de fotbal american, tineri, fete. Vom avea meciuri locale de fotbal american care vor strânge comunitățile locale şi vor contribui la unificarea oamenilor în comunități sănătoase.” Mai multe informații despre tabără și evenimentele organizate vezi pe pagina de Facebook a echipei.

DSC_9249
DSC_9264
DSC_9274
DSC_9288
DSC_9303
DSC_9304
DSC_9315
DSC_9343
DSC_9345

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente