Hackathonul media „Puterea a cincea”: „Vrem să eliminăm ideea de turmă și oamenii să gândească singuri”

Astăzi vor fi anunțați câștigătorii Hackathonului media „Puterea a cincea”. În cele trei zile de eveniment, 12 echipe au avut de implementat idei de proiecte sau aplicații care să promoveze educația media și să ajute consumatorii să se informeze conștient și să nu se lase manipulați. Principala recomandare primită de către participanți a fost să nu construiască rachete în două zile, referindu-se la proiectele tinerilor.

Recomandarea aparține lui Victor Spânu care a fost câștigător a două ediții ale Hackathonului. Potrivit tânărului, o rachetă construită în două zile nu are șanse să decoleze, să ajungă la țintă sau poate să explodeze. „Câteva lucruri pe care trebuie să le știți. Hackathonul înseamnă 48 ore de lucru, mâncare, discuții, gălăgie, nervi, panică, suferință, oboseală, experiență”, a menționat Victor.

Potrivit Vioricăi Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă, avem nevoie de soluții care ne vor ajuta să asanăm spațiul informațional și să ajutăm consumatorul de presă să fie mai educat, să poată discerne informația de calitatea și cea dubioasă. „M-am convins cât de multă manipulare avem în spațiul mediatic autohton, cât de pervers aș spune că sunt formele de fakenews și de manipulare. Avem foarte mult gunoi informațional în spațiul mediatic”, a menționat președinta.

Enlarge

centru
Sursa foto: Centrul pentru Jurnalism Independent

Unul dintre proiectele participante la Hackathon este al echipei VeerNews care pune accent pe știrile scurte. Potrivit autorilor, știrile lungi consumă prea mult timp. Ei intenționează să facă o platformă care să fie gestionată în proporție de 80% de algoritmi și 20% de un editor. Algoritmii vor prelua prelua știrile și le vor rezuma. De asemenea, platforma va avea mecanisme de depistare a știrilor false.

Echipa Elerix propune crearea unui agregator de știri și odată cu finalizarea citirii unui articol, consumatorul va trebui să răspundă la câteva întrebări simple bazate pe Codul deontologic al jurnalistului: „Știrea conține mai multe surse?”; „Știrea prezintă opiniile tuturor celor implicați?”.

Cei de la Spherlab vor să facă o extensie pentru rețelele sociale care îi vor ajuta pe oamenii să determine dacă o știre este falsă sau nu. „Noi vrem să eliminăm ideea de turmă și vrem ca oamenii să gândească singuri”, au spus autorii.

Echipa Momo construiește o extensie web care atenționează cititorii unui site de știri dacă acesta a fost vreodată raportat de StopFals.md că ar conține informații false/manipulatorii. Făcând click pe extensie, cititorii vor mai fi informați dacă site-ul pe care se află este o clonă a unui alt site original, inclusiv anul și locația înregistrării domenului.

În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii pentru învingători: 2 granturi a câte 4000 de dolari și 3 granturi a câte 3000 de euro.
Hackathonul media „Puterea a cincea” este la a patra ediție și este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare