05:10:17 20.04.2024
Stiri

INVENȚIA unor elevi din R. Moldova: Antenă parabolică ce transformă energia solară în CURENT ELECTRIC

Social 07.07.2018 19:25 Vizualizări3282 Autor: Ziarul National
INVENȚIA unor elevi din R. Moldova: Antenă parabolică ce transformă energia solară în CURENT ELECTRIC


O antenă parabolică veche poate ușura viața omului, dacă, în loc s-o arunci la gunoi, știi s-o faci utilă.

Câțiva elevi de la Liceul „Constantin Stere” din orașul Soroca au transformat o astfel de antenă într-un dispozitiv care captează energia solară și o transformă în energie electrică.

„Peste ani, îmi doresc ca macheta pe care am confecționat-o să devină tehnologie adevărată și să ajute oamenii să transforme puterea naturii în energie curată”, spune Andrei Lupașco, unul dintre elevii cărora le aparține invenția.

Micii inventatori au luat cu ei antena capabilă să genereze energie verde la Şcoala de Vară ENERGEL, care se desfășoară în acest an în satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni şi reuneşte elevii participanţi la etapa republicană a Competiţiei „Surse de energie regenerabilă”, în total 51 de copii.

Aici au venit și frații Mereacre, Mariana și Maxim, din Costești, Ialoveni. Cei doi elevi sunt autorii unui proiect inedit prin care au demonstrat că banalele cutii pentru bere și apă pot furniza căldură în locuință, dacă sunt conectate la energia soarelui. Construcția făcută de ei are forma unei sobe și este concepută să capteze razele solare, iar ulterior și să încălzească aerul dintr-o încăpere.



„Îmi place ideea de a aduna la un loc adolescenții care sunt pasionați de tehnologiile eco. E o ocazie foarte bună să comunicăm între noi, să facem schimb de idei și să căutăm împreună soluții pentru provocările energetice şi de mediu”, spun tinerii.

Participanții la Școala de Vară dezvoltă tehnologii de producere a energiei din obiecte uzate pe care de cele mai multe ori le aruncăm la gunoi, cum ar fi turbine eoliene din plastic uzat, colectoare solare din oglinzi, sisteme de irigare eco etc.

În cele zece zile de şcoală de vară, elevii trăiesc un stil de viaţă prietenos naturii: economisesc consumul de energie, reciclează deșeurile, îi învaţă pe copiii și adulții din Slobozia-Dușca să sorteze gunoiul. În cadrul unor ateliere tematice, participanții construiesc propriile machete ale utilajelor de producere a energiei regenerabile și caută, împreună cu experții invitați la discuții, soluții ingenioase pentru problemele de mediu cu care se confruntă țara noastră, dar și statele din regiune. Tinerii vor vizita întreprinderi de producere a biocombustibilului şi instituţii racordate la sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Şcoala de Vară ENERGEL se află la cea de-a şaptea ediţie și este organizată de Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md