PD își întoarce tunurile spre liderii opoziției, acuzându-i de rezoluția PE: Nu-și vor atinge scopul cinic pe care și l-au dorit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat își întoarce tunurile spre liderii opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, acuzându-i pentru Rezoluția votată ieri în Parlamentul European cu privire la suspendarea asistenței macrofinanciare de o sută de milioane de euro pentru Moldova. Mai mult ca atât, deși nu a făcut o legătură directă cu fosta funcție a Maiei Sandu – cea de ministru al Educației, premierul Pavel Filip a spus că acești bani erau preconizați pentru hrana copiilor în grădinițe și școli și majorarea salariilor celor din domeniul educației, astfel dând de înțeles că din cauza ei acest lucru nu se va întâmpla.

În cadrul unui briefing susținut astăzi, președintele democrat Vlad Plahotniuc a accentuat faptul că zilele trecute Fondul Monetar Internațional a acordat o nouă tranșă de bani Republicii Moldova „după ce noi am îndeplinit cu succes toate angajamentele asumate”. „La fel, noi am îndeplinit integral angajamentele și în raport cu Uniunea Europeană, însă acolo un grup parlamentar care susține politic unele partide ale opoziției de la noi, a decis că nu contează că moldovenii și-au onorat obligațiile implementând reforme grele în ultimii ani, ei trebuie să fie lipsiți de banii promiși și meritați doar ca formațiunile politice PAS și Platforma DA să aibă beneficii electorale în următoarele alegeri. Și dacă interesul politic o cere, unii din Uniunea Europeană au considerat că pot să recurgă la acest gest incorect în raport cu cetățenii noștri pe simplul motiv că Guvernul nu a acceptat să se implice în Justiție ca să determine schimbarea deciziei privind invalidarea alegerilor”, a declarat Plahotniuc, aceasta fiind și unica lui referință la „justiție” din discursul său.

Vedeți și: PD, reacție nervoasă față de rezoluția PE: Se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova

Totuși, acesta a declarat că „această rezoluție promovată de Maia Sandu și Andrei Năstase nu-și va atinge scopul cinic pe care și l-au dorit – acela ca cetățenii să sufere financiar pe urma ei, deoarece creșterea economică realizată de Guvernul Republicii Moldova în ultimii ani permite ca toate aceste proiecte să fie urmate și finalizate. Ba mai mult, ea permite ca noi să putem demara alte proiecte noi în acest an”. Acestea însă nu vor mai reieși din „condiționalitățile diferitor acorduri”, cum a fost până acum, ci vor fi prioritizate „reieșind deja din principalele necesități ale oamenilor”, a mai spus Plahotniuc.

Nu în ultimul rând, acesta a menționat că PD rămâne ferm angajat pe „calea reformelor și modernizării Republicii Moldova”, „pe parcursul său spre Vest” și „deschis conlucrării eficiente cu toți partenerii”, fără însă a utiliza sintagma de „integrare europeană”.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că „banii din asistența macrofinanciară erau orientați pentru majorarea sumelor pentru alimentația copiilor din grădinițe, pentru majorarea sumelor cu care hrănim copii din școli și pentru majorarea salariilor celor care muncesc în educație”. „Păi iată, vreau să îi dezamăgesc pe cei care au depus foarte multă străduință, pentru că noi vom acumula la bugetul statului mai mulți bani decât era prognozat și vom duce până la capăt toate proiectele pornite, inclusiv salariile din educație și hrană pentru copii la grădinițe și școli. Eu înțeleg foarte bine că uneori politica bate realitatea. Așa s-a întâmplat și acum cu această rezoluție”, a spus Filip.

Totuși, întrebat cu cât și-a propus Guvernul să majoreze salariile angajaților din domeniul educației dacă cele 100 de milioane de euro urmau a fi folosite în acest scop, Filip a recunoscut că „nu este vorba de o sută de milioane, pentru că noi anul acesta contam doar pe prima tranșă, ceea ce înseamnă 30 de milioane de euro, dintre care 20 este împrumut și doar 10 milioane grant”.

„Eu am vorbit la general, pentru că noi am prevăzut o creștere a sumelor alocate pentru alimentația copiilor. Pentru că, este foarte simplu să stai într-o capitală europeană și să vorbești despre problemele din Republica Moldova și „principii și valori” și este mai complicat să fii aici, când știi că un copil la grădiniță este hrănit cu un euro pe zi, un copil la școală este hrănic cu 40 de eurocenți pe zi, și o dădacă la grădiniță primește un salariu de 58 de euro pe lună. Și este mai complicat, fiind aici, știind realitatea, să știi că chiar dacă ai avea o creștere economică de 100% oricum oamenii încă vor rămâne nemulțumiți”, a conchis Filip.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...