11 legi din cultură și sănătate pentru a susține funcționarea eficientă a autonomiei Găgăuze ar putea fi revizuite

imgWG1-900×500

Grupul de Lucru pentru Găgăuzia a avut ultima ședință în componența actuală a Parlamentului. Grupul de Lucru a audiat rapoarte privind analiza a peste 400 de acte legislative din patru domenii-cheie: cultură, economie, mediu și sănătate. Analiza a fost efectuată de un grup de experți, care au identificat suprapuneri și discrepanțe între legislația națională și cea a autonomiei Găgăuze. În rapoartele lor sunt indicate prevederi ce necesită armonizare în ambele seturi de norme.

Membrii Grupului de Lucru au aprobat cele patru rapoarte. Ele includ amendamente pentru 10 legi din domeniul culturii și o lege din domeniul sănătății. De asemenea experții recomandă pentru viitorul apropiat revizuirea altor 15 legi din domeniul economiei și a 6 legi din domeniul mediului. Modificările vor face cadrul legislativ mai potrivit pentru funcționarea eficientă a Unității Teritorial Administrative Găgăuzia, scrie gagauziadialogue.md.

În 2017 Parlamentul deja a modificat patru legi, ca urmare a recomandărilor aceluiași grup de experți, aprobate de Grupul de Lucru. Legile modificate țin de funcționarea muzeelor, bibliotecilor, monumentelor de for public și cimitirelor militare.

Eliminarea discrepanțelor și contradicțiilor dintre normele legale naționale și cele ale autonomiei reduce riscurile ca cetățenii, companiile private sau organizațiile obștești să sufere cheltuieli suplimentare. Aceste cheltuieli apar din cauza confuziilor legislative, acțiunilor imprevizibile ale autorităților sau în procese de judecată.

Armonizarea cadrului legislativ e una din prioritățile Grupului de Lucru, format în 2015 cu susținere de la Chișinău, Comrat și partenerii de dezvoltare ai Moldovei. Din grup fac parte deputaţi din Chișinău şi reprezentanți ai Adunării Populare din Comrat. Dialogul e facilitat de Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova (Faza II), finanţat de către Ambasada Suediei în Republica Moldova.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente