Principală  —  IMPORTANTE   —   (video) O victimă a deportărilor…

(video) O victimă a deportărilor îl întreabă pe Pavel Filip cum să trăiască cu 1000 de lei pe lună. Ce a răspuns premierul

Azi, 6 iulie 2018, cabinetul de miniștri a depus flori la monumentul „Trenul durerii”, ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. O femeie care a avut de suferit pe urma deportărilor staliniste i-a comunicat prim-ministrului R. Moldova, Pavel Filip, prezent la eveniment, că are o pensie de doar o mie de lei lunar. Femeia l-a întrebat pe premier cum poate să supravețuiască cu acești bani, în condițiile în care, doar pentru medicamente cheltuie lunar 700-800 de lei.

Premierul i-a răspuns că guvernarea depune eforturi pentru a majora pensiile și că e necesar să se întâlnească cu toți membrii Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici, pentru a discuta subiectul.

− Am 5000 de lei datorie pe încălzire. Ce fac eu dacă nu plătesc? Ce fac eu, spuneți-mi?
− Tot efortul pe care îl facem este să majorăm pensiile.
− 6%  asta e de râsul lumii, vă bateți joc de noi. Am fost deportați și părinții mei, și buneii, și am rămas acum săracă. Când a fost tatăl meu bogat, am avut și pământ, și avere, iar acum am rămas eu săracă.
− Trebuie să ne întâlnim cu toții să vorbim, cu toată Asociația (n.r.: Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici ).

Astăzi se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei, când peste 35 de mii de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice.

La 12-13 iunie 1941 a avut loc primul val, fiind ridicaţi circa 30 de mii de oameni. Într-o singură noapte, cea din 5 spre 6 iulie 1949, au fost deportate peste 35 de mii de persoane, acesta fiind considerat cel mai mare val de deportări.

Cel de-al treilea val, în cadrul căruia au fost ridicate câteva mii de oameni, a avut loc la 31 martie – 1 aprilie 1951. Potrivit istoricilor, nici până astăzi nu se cunoaşte cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, estimările fiind de câteva sute de mii de persoane deportate.