Costurile suspendării finanțării UE vor fi suportate de cetățeni. „În acest an bugetul va avea un plan supraviețuire și nu de dezvoltare”

Cetatenii-Republicii-Moldova-trebuie-sa-si-declare-venitul-pana-la-2-mai

Granturile pe care le primește Republica Moldova din exterior în acest an vor fi sub nivelul prognozat. Ele vor atinge către sfârșitul anului cota maximă de 900 de milioane de lei, față de 2,8 miliarde de lei cât s-a planificat.

Potrivit prognozelor experților Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în 2018 veniturile la bugetul public naţional vor crește din impozite, taxe și contribuții de asigurări sociale și medicale, transmite IPN.

Potrivit prognozelor făcute de IDIS Viitorul, în acest an bugetul va avea un plan supraviețuire și nu de dezvoltare. Guvernul își va putea onora obligațiile sociale precum plata pensiilor, salariilor, dar va fi deja al patrulea an consecutiv când autoritățile limitează investițiile în infrastructură.

IDIS Viitorul constată că Guvernul reușește să acumuleze bani la buget din contul populației. Al doilea an consecutiv, veniturile bugetului sunt mai mari decât cele planificate. Anul trecut acesta s-a „supra-executat” cu 2,3 miliarde de lei, în acest an este anticipată o „supra-excutare” cu 2,6 miliarde de lei.

Experții constată faptul că, în timp ce veniturile bugetului au crescut, cele ale populației au scăzut. „Guvernul în plină criză, neavând capacitatea de a restabili relațiile cu partenerii externi, a găsit unica soluție realistă – creșterea poverii fiscale asupra cetățenilor”, menționează experții.

Potrivit economiștilor de la IDIS Viitorul, după jaful bancar, iar mai nou și criza politică, asistența financiară externă s-a redus dramatic. Dacă oportunitățile de finanțare externă rămâneau la nivelul anului 2014, atunci în acest an Republica Moldova trebuia să beneficieze de granturi în mărime de 5,6 miliarde lei, iar în realitate va avea de doar 900 de milioane lei. Ratările de oportunități în ultimii patru ani se ridică la 14,7 miliarde lei, bani care trebuiau să meargă pentru modernizarea infrastructurii drumurilor, reparații de spitale, școli, reforme în domeniul justiției etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente