Pavel Filip: „Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care au trecut acești oameni sunt încă răni deschise”

„Drama deportărilor, chinurile cumplite prin care au trecut acești oameni sunt încă răni deschise, dar sunt rănile noastre și fac parte din ceea ce suntem noi astăzi. De aceea, este important să nu uităm. Să ne amintim în fiecare an de acești oameni și de locul pe care îl au în istoria noastră”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

Premierul a menționat că represiunile politice din iulie 1949 rămân o tragedie a neamului nostru, iar felul cum au fost tratați oamenii, condițiile îngrozitoare și chinurile deportaților, provoacă și astăzi durere și frică întregului popor.

Potrivit premierului, deportările staliniste au lovit în fundamentele românești, în tot ceea ce ține de cultură și valori, represiunile politice fiind aplicate celor incomozi prin mentalitatea sa regimului sovietic.

„În urmă a rămas o Moldovă în care oamenii șiau pierdut punctele de orientare, șiau pierdut liderii comunităților. Ne întrebăm adesea de ce nu reușim anumite lucruri sau de ce rămânem în urma altor țări. Răspunsul este simplu pentru că au fost ridicați cei mai buni, cei care ne puteau călăuzi mai departe. Au fost deportați pentru ca cei rămași să poată fi mai ușor manipulați și reduși la tăcere”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a subliniat că persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice vor beneficia în continuare de sprijin din partea statului.

Guvernul a aprobat un pachet social, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei.

În cadrul evenimentului, premierul și membrii Cabinetului de miniștri au dat citire numelor persoanelor care au suferit în urma represiunilor politice. Această acțiune va continua, la Guvern, dar și în raioanele țării, pe parcursul întregii zile.

De asemenea, echipa guvernamentală a depus flori la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare, edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist.

Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de „IUG”, deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.