Un grup de protestatari va lua prânzul la reședința prezidențială: Folosim locul pentru măcar ceva folos

Comunitatea Occupy Guguță a invitat cetățenii vineri, la 12:30, să meargă în pauza de masă la reședința prezidențială de pe str.Iorga. Acțiunea va purta genericul „Prânz Acolo Unde Trebuia Să Fie un președinte”.

Cetățenii sunt invitați să-și ia pături, ceva mâncare: „Nu scandăm nimic, nu strigăm, ne savurăm prânzul liniștit și ne întoarcem la treburile noastre”.

„Așa cum Constituția ne spune că Președintele este garantul suveranității, iar suveranitatea aparține poporului, anume Președintele este cel responsabil să apere dreptul suveran exprimat prin vot. Igor Dodon nu a întreprins nimic atunci când suveranitatea poporului a fost contestată de CEC, el nu face nimic acum după anularea alegerilor. El nu își face datoria constituțională, el nu mai există. Venim mâine să constatăm că Republica Moldova nu are Președinte”, au menționat cei de la Occupy Guguță.

„Așa cum reședința prezidențială nu mai conține un Președinte, haideți să folosim locul pentru măcar ceva folos – să ne așezăm frumos alături și să bem o cafea, să servim un lunch”, se mai arată în invitație.

Occupy Guguță este o comunitate creată pe 24 iunie prin care protestul permanent se propune ca alternativă de acțiune civică. A protesta permanent înseamnă a protesta pașnic în forme noi, creative și angajante: a atârna drapele la geamuri, a se îmbrăca în negru sau a protesta în pauza de masă în fața instituțiilor publice. Modurile de protest sunt reinventate și discutate deschis de către toți cei care vor să se alăture comunității.

În mai puțin de două săptămâni, grupul a reușit să adune aproape 1500 de persoane care urmăresc pagina de Facebook, să organizeze în fiecare seară evenimente care adună peste 50 de persoane, să participe activ în cele două proteste din Piața Marii Adunări Naționale și să mărească constant comunitatea.

Occupy Guguță se adună în fața cafenelei Guguță din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.