Linkuri accesibilitate

Noile taxe vamale americane pentru importuri din China au intrat în vigoare


Decretul semnat de Trump pe 22 martie 2018
Decretul semnat de Trump pe 22 martie 2018

Președintele Donald Trump a anunțat că vineri de la miezul nopții au intrat în vigoare noile taxe americane pentru anumite mărfuri importate din China. Taxe suplimentare de 25% au fost impuse unor mărfuri industriale – de la unelte agricole până la semiconductoare și componente pentru construcția de avioane – în valoare totală de 34 de miliarde de dolari. Această sumă ar putea crește peste două săptămâni până la 50 de miliarde, în cazul unor măsuri de răspuns din partea Chinei.

Trump a justificat impunerea taxelor prin refuzul Chinei de a-și deschide piețele pentru mărfurile americane și nevoia protejării companiilor de tehnologie înaltă din SUA.

China a avertizat că va lua măsuri de răspuns, dar încă nu a precizat care anume. „Statele Unite au încălcat regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi au lansat cel mai mare război comercial din istoria economică”, se apreciază într-un comunicat al ministerului chinez al comerţului. Anterior, Beijingul a anunțat că va riposta punct cu punct la măsurile adoptate de Washington.

34 de miliarde de dolari este mai puțin de 1% din exportul anual al Chinei în Statele Unite, dar experții avertizează că impunerea taxelor de răspuns din partea Beijingului ar putea provoca impunerea de noi taxe americane, ceea ce va declanșa un „război comercial” de amploare între cele două țări cu cele mai puternice economii din lume, iar aceasta ar putea avea urmări negative asupra economiei globale.

Bursele chineze sunt în scădere în ultimele luni din cauza incertitudinii create de perspectiva unui „război comercial”.

Președintele Trump a avertizat că este gata să impună taxe suplimentare întregului import de mărfuri chineze în SUA, chiar dacă o asemenea măsură va dăuna companiilor americane care exportă în China.

În ultimele luni, SUA au impus taxe suplimentare la importul de oțel și aluminiu din China și alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană și Rusia.

XS
SM
MD
LG