Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce nu poate să ignore…

Ce nu poate să ignore Parlamentul European și ce înseamnă asistența macrofinanciară pentru Moldova

Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, susține că importanța Rezoluției adoptate la 5 iulie în Parlamentul european nu trebuie subminată sub nicio formă, deoarece aceasta trece în revistă decalajele extrem de grave în discursul oficial al autorităților de la Chișinău, care dau asigurări că implementează agenda de reforme, și lista de probleme majore pe care le atestă organismele europene în raport cu R. Moldova. Într-o intervenție pentru ZdG, expertul susține că prin Rezoluția critică la adresa Moldovei, Parlamentul European nu face decât să legitimeze decizia de ieri a Comisiei Europene prin care prima tranșă din asistența macrofinanciară a fost suspendată.

Igor Munteanu punctează două aspecte ale mesajului pe care îl comportă adoptarea Rezoluției prin care se cere suspendarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar din partea UE pentru R. Moldova.

„Eu nu aș submina sub nicio formă importanța acestei Rezoluții care vine să aducă precizări la tipul de relație pe care Uniunea Europeană vrea să-l aibă cu R. Moldova. Pe de o parte, Rezoluția înseamnă interesul pentru ca Moldova să pășească pe cale democratică. Pe de altă parte, Rezoluția trece în revistă o serie de decalaje, din punctul meu de vedere extrem de grave, între discursul oficial al autorităților, care spun: noi implementăm agenda de asociere, și lista de probleme majore care se atestă pe cazul R. Moldova. Printre acestea se vorbește foarte clar că justiția funcționează fără independență într-un stat monopolizat de oligarhie, în care opoziția politică este hărțuită, se vorbește despre faptul că importante sunt obligațiile asumate de Guvernul R. Moldova care nu au fost transpuse în realitate și, de fapt, vorbește că nu sunt îndeplinite obligațiile majore ale R. Moldova în calitate de stat membru asociat, pe pilonii fundamentali ai democrației reprezentantive”, explică Igor Munteanu.

„Asistăm la o alunecare pe un model autoritar, care nu poate să nu fie condamnat de către aceste grupuri parlamentare mari care au susținut această Rezoluție. Au fost șase proiecte de rezoluție și proiectul adoptat astăzi, practic, sintetizează cele mai importante și mai precise observații, deopotrivă cu recomandările de a suspenda asistența financiară până la clarificarea poziției R. Moldova față de aceste obligații democratice”, punctează Igor Munteanu, adăugând că despre problemele menționate în Rezoluție au vorbit, atât opoziția, cât și societatea civilă.

Prin adoptarea Rezoluției, menționează expertul, „Parlamentul European nu face decât să adauge componenta politică, să justifice, să legitimeze discursul Comisiei Europene, care nu poate să ignore sau să minimizeze dauna pe care și-o face Guvernul, practicând o justiție controlată”.

Întrebat despre declarațiile guvernării, precum că nu are nicio atribuție cu hotărârile instanțelor de judecată, Igor Munteanu afirmă că oficialii europeni, care au o importantă experiență politică, știu ce înseamnă concentrarea puterii în stat.

„Am văzut ca mai mulți oficiali ai acestui Guvern să zică că nu-i treaba lor, că au fost șocați, că există daune pentru Partidul Democrat. Justiția este făcută de organele judecătorești, dar Guvernul are o responsabilitate directă față de tot ce se întâmplă, inclusiv față de aceste decizii care profanează spiritul echității în R. Moldova. (…) Lumea care se duce la Strasbourg și spune că nu este vinovată de ce s-a întâmplat, că este o decizie judecătorească, consideră pe parlamentarii europeni idioți. Nu poți să înșeli lumea, nu poți duce în eroare o grămadă de oameni cu foarte bună experiență politică, care înțeleg ce înseamnă concentrarea puterii statului în mâinile unui grup care beneficiază de sistem și de marea parte a populației care este lipsită de drepturi fundamentale, cum este dreptul electoral, care asigură existența unui stat de drept”, opinează directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Potrivit acestuia, Guvernul nu poate să se delimiteze de responsabilitate atunci când în sistemul judecătoresc sunt admiși „judecători incompetenți”, pentru că aceasta este o „acțiune deliberată”.

„Inacțiunile de a preveni asemenea abuzuri din partea unor judecători fără experiență înseamnă asumare a responsabilității în cazul respectiv”, precizează Igor Munteanu.

După adoptarea Rezoluției, PDM a criticat textul adoptat și autorii acestuia, Grupul Partidului Popular European (PPE), care este cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. PDM susține că eurodeputații din Grupul PPE nu susțin cetățenii R. Moldova, dar sprijină PAS-ul, PPDA-ul și PLDM-ul, partide care fac parte din familia politică a PPE.

„Dacă ei sunt cei mai mari (PPE – n.r.), au tot dreptul de a formula mesajul care vine din partea celui mai mare organism reprezentativ al Uniunii Europene. Nu poți să spui că sunt marginali, ei sunt la putere. Este la limita decenței să asculți de vocile de dezaprobare care vin din partea Uniunii Europene. UE nu înseamnă numai chimirul cu galbeni, cu bani, înseamnă și niște obligații de a respecta elementar norme de convețuire. Norma de convețuire europeană este că aleșii sunt selectați pe baza alegerilor și că nu există posibilitatea de a altera și a manipula datele unui scrutin perfect democratic”, susține Igor Munteanu.

Solicitat să se pronunțe despre consecințele întârzierii sau sistării asistenței macrofinanciare, Igor Munteanu, precizează că impactul acestui suport financiar este atât direct, cât și indirect.

„Consecința directă constă în faptul că acești bani, o sută de milioane erau prevăzuți pentru echilibrul situației macrofinanciare, dar și pentru operațiuni curente. Atunci când Guvernul resimte un deficit acut de lichidități, de bani, asistența macrofinaciară este ca o gură de aer proaspăt, de oxigen pentru Ministerul Finanțelor. Guvernul nu va avea posibilitatea de a acoperi anumite breșe cu banii de la Uniunea Europeană, 40% dintre care erau granturi, iar 60% credite la dobânzi foarte mici.

Indirect, statul, Ministerul Finanțelor, va continua politica sa de „strângere a șurubului” în economie, de creștere a poverii fiscale și de taxare a plătitorilor onești de impozite, ceea ce înseamnă că foarte multă lume, iarăși, o să calculeze dacă merită să-și continue activitățile economice sub asemenea presiuni fiscale sau să facă același lucru pentru altă țară. Costurile indirecte ale acestor consecințe de politică fiscală dură este că lumea pleacă din țară, lumea bună, antreprenoriatul privat care ar putea să deschidă locuri de muncă. Atunci, avem un cerc vicios: presiunea fiscală fugărește inițiativa privată, lipsa de inițiativă privată fugărește oamenii. Respectiv, avem un nou ciclu de sărăcie care este alimentat de decizii proaste din justiție, de menținerea acestei tutele ideologice asupra instanțelor de judecată, de selectare negativă a cadrelor judecătorești, care abia așteaptă să primească indicații din partea unor cercuri politice, fără ca să cunoască și să guste din libertatea de care ar trebui să se bucure”, afirmă Igor Munteanu.

Acum, opinează Igor Munteanu, urmează ca Comisia Europeană să vină cu o luare de poziție cu referire la textul formulat de Parlamentul European.

„Comisia Europeană o să ia notă de această rezoluție foarte dură, formulată în termeni extrem de direcți pentru devierile de la normele democratice în R. Moldova și va veni, probabil, cu propria sa luare de poziție, care va încerca să preia recomandările politice și, în același timp, să fie un pic mai echilibrată. Asta este poziția tradițională a Comisiei, întotdeauna încearcă să privească și sub aspectul jumătății pline a paharului. Dar, cât de bună intenție ar avea Comisia Europeană, nu poate să ignore mesajul transmis astăzi de Parlamentul European, pentru că este extrem de negativ față de discrepanțele dintre discursul oficial și faptele din teren, față de această încercare (a guvernării – n.r.)  de a duce în eroare organismele europene”, punctează directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

Pe 5 iulie, la o zi de când Comisia Europeană a suspendat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de o sută de milioane de euro, în plenul parlamentului European a avut loc o dezbatere referitor la criza politică din R. Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale din Chișinău. Majoritatea eurodeputaților au avut discursuri critice referitor la situația din R. Moldova și au calificat decizia instanțelor de judecată de a invalida mandatul primarului ales drept „netransparentă”, „dubioasă”, „abuz care slăbește un stat de drept” și „un caz profund de îngrijorare și nerespectare a dorinței electoratului”.

Un discurs în plenul legislativului european a ținut Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Aceasta a declarat că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. Federica Mogherini a menționat că modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare, dar și că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

Referitor la situația din R. Moldova au fost înaintate șase proiecte de Rezoluție. Cu votul a 343 de eurodeputați a fost votată o Rezoluție comună care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru Moldova.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) susține că Rezoluția adoptată astăzi în Parlamentul European, prin care se condamnă invalidarea netransprentă a alegerilor de către instanțele de judecată și prin care se cere sistarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, ar fi una politică. Prin aceasta, susține PDM, „se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova”.