/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Legea Magnitsky, și la noi? Persoanele vinovate de infracțiuni financiare ar putea să nu poată intra în Moldova

missing
05 iulie 2018, ora 19:58

De ce este atât de importantă pentru RM această lege Magnitsky: pentru că există necesitatea naționalizării cazurilor în care persoane din exterior RM și din interiorul RM au încercat să folosească banii publici în interesele proprii și au încercat să faciliteze operațiuni masive de tranzacții internaționale în mod ilicit”, Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.

Legea Magnitsky prevede ca persoanele care sunt incluse într-o listă internațională de sancțiuni să nu pătrundă și pe teritoriul Republicii Moldova și să nu folosească sistemul financiar al țării, iar toate activele existente să fie blocate și sechestrate. În prezent, în listă sunt incluse 49 de persoane, majoritatea fiind din Federația Rusă.

Această listă de sancțiuni a fost aprobată în mai multe țări, noi am preluat lista. Printre acestea persoane se regăsește șeful penitenciarului Butîrca, Comnov Dmitri, Șeful-adjunct de supraveghere a investigațiilor din procuratura rusă”, Sergiu Tofilat, președintele WatchDog.

Al treilea articol din Legea Magnitsky ar da Republicii Moldova posibilitatea de retragere a cetățeniei celor care au dobândit-o, dar care se fac vinovați de infracțiuni legate de corupție și încălcarea drepturilor omului.

Dacă ei și-au cumpărat cetățenie dar ulterior sunt incluși în lista de sancțiuni, noi să avem posibilitatea să le retragem cetățenia pentru că ei n-au nimic în comun cu cetățeanul simplu din RM”, Sergiu Tofilat, președintele WatchDog.

Inițiatorii proiectului de lege speră că legea va fi aprobată de parlament cât mai curând și au făcut un apel către partidul de guvernare.

Legea Magnitsky este una din acele acțiuni concrete în care puteți da dovadă de faptul că doriți cu adevărat să vă aliniați standardelor statelor și democrațiilor occidentale care nu tolerează spălarea banilor, care nu permit utilizarea justiției pentru spălarea banilor care nu tolerează tortura în instituțiile penitenciare”, Ștefan Gligor, director de programe CPRM.

Legea Magnițki are la bază unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție care a avut loc în 2007, în Rusia, când un grup de persoane din organele de forță și fiscale au folosit acte false și au extras din buget peste 230 de milioane de dolari. Cazul a fost făcut public de juristul rus, Serghei Magnitsky, care ulterior a fost torturat și omorât în închisoare. În 2012, SUA a aprobat legea Magnitsky fiind urmată de Lituania, Letonia, Canada, Marea Britanie, Republica Dominicană și Estonia, în timp ce Rusia a criticat documentul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram