23:56:51 23.04.2024
Stiri

STUDIU // Slăbește MÂNCÂND mai mult! Dieta care face minuni

Știri 05.07.2018 19:30 Vizualizări1818 Autor: Ziarul National
STUDIU // Slăbește MÂNCÂND mai mult! Dieta care face minuni sursa: eva.ro


Dacă faci alegerile corecte, poți să slăbești mâncând mai mult! O echipă de specialiști a demonstrat acest lucru!

Număratul caloriilor și cititul etichetelor de pe ambalajul produselor din supermarket poate fi o corvoadă pentru persoanele aflate la dietă și care se simt constrânse de faptul că trebuie să mănânce puțin. Totuși, poți pierde în greutate mâncând mai mult și nu mai puțin, potrivit unui nou studiu citat de DailyMail, atâta vreme cât consumi alimente cu densitate energetică scăzută.

Aici sunt incluse pastele, orezul, fructele și legumele pentru că au mai puține calorii per gram față de alimentele cu conținut energetic ridicat, cum sunt brânzeturile sau biscuiții. Asta înseamnă că poți să mănânci porții mai mari și să rămâi cu o talie mai subțire decât cei care au un regim alimentar bogat în alimente cu conținut energetic ridicat. Experții spun că senzația de sațietate reprezintă cheia pentru a pierde în greutate, iar porții mai mari înseamnă că nu ți se va face foame de-a lungul zilei și astfel nu vei apela la diverse gustări nesănătoase.

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds susțin că „foamea este principala barieră în calea încercărilor de a pierde în greutate”.

Cum s-a desfășurat studiul?

Din studiu au făcut parte femei supraponderale și obeze care luau parte la programul de pierdere în greutate Slimming World. Acestea au fost supravegheate timp de 14 săptămâni, alături de alte femei, folosindu-se o schemă agreată de NHS Live Well.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au urmat programul Slimming World, bazat pe consumul de alimente cu conținut energetic scăzut, au pierdut mai mult în greutate decât femeile care au urmat schema NHS, care presupune cuantificarea numărului de calorii.

Potrivit studiului, femeile din cadrul echipei Slimming World au pierdut în medie 5,8 kg, adică 6,2% din masa corporală și au fost foarte motivate să continue dieta. Femeile din echipa NHS, care au avut ca obiectiv un consum de maxim 1400 de calorii pe zi, au pierdut în medie 3,3 kg, adică 3,8% din masa corporală.

Studiul a mai indicat faptul că femeile care au consumat alimente cu nivel energetic scăzut, au mâncat mai mult dar cu mai puține calorii și astfel li s-a făcut foame mai rar.

Coordonatorul studiului, dr. Nicola Buckland, a declarat: „Foarte mulți oameni renunță la diete pentru că li se face foarte foame între mese. Studiul nostru indică faptul că mesele care sunt bazate pe alimentele cu un conținut energetic scăzut pot să contribuie la depășirea senzației de foame dintre mese. Alimentele cu indice energetic scăzut conțin mai puține calorii, permițând astfel un consum mai mare, cu un aport caloric mai mic și cu o senzație de sațietate prelungită. De exemplu, pentru a consuma 100 de calorii, o persoană ar trebui să mănânce în jur de 250 de grame de morcovi și nu doar 20 de grame de ciocolată. Evident, senzația de sațietate va fi mult mai mare după această cantitate de morcovi.”

Jacquie Lavin, conducătoarea departamentului de nutriție și cercetare de la Slimming World a adăugat: „ Acest studiu dovedește clar că slăbitul nu stă în număratul caloriilor și mâncatul porțiilor mici. Trăim cu impresia că trebuie să fim foarte stricți atunci când vrem să slăbim – să numărăm și să cântărim totul și să reducem porțiile - dar această abordare restrictivă ne face să ne simțim și mai înfometați. Alimentele cu densitate energetică scăzută le includ și pe acelea bogate în apă, fie înainte, fie după gătire, cum sunt orezul și pastele și, de asemenea, fructele și legumele”.

Alimentele cu densitate energetică mare – cu mai multe calorii per gram – conțin adesea multe grăsimi, așa cum este cazul brânzeturilor, biscuiților, ciocolatei și dulciurilor, maionezei și untului.

Carnea și peștele sunt considerate alimente cu densitate energetică medie și ar trebui să facă parte dintr-o dietă echilibrată, potrivit British Nutrition Foundation.

Mai multă mâncare nu înseamnă mai multe calorii

Studierea celor 78 de femei supraponderale și obeze a fost prima situație în care au fost comparate metodele Slimming World și NHS Live Well.

Femeile au fost ținute sub observație de-a lungul unui program de 14 săptămâni și au fost analizate și tiparele de hrănire ale acestora. În zilele în care au mâncat alimente cu densitate energetică scăzută, participantele la studiu au consumat cu până la 1,2 kg de mâncare mai mult, dar au avut un aport caloric mai scăzut. În acele zile au avut un aport caloric de 1901 calorii spre deosebire de zilele în care au consumat alimente cu densitate energetică mare, situație în care aportul caloric a fost de 2958 de calorii.

Cele 37 de participante la programul Slimming World au mers săptămânal la procesul de cântărire, iar cele 41 de participante din cadrul programului NHS au beneficiat doar de sprijin online. Concluziile au fost publicate în Journal of Nutrition.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md