/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Asistența UE, suspendată. Declarațiile europarlamentarilor în timpul dezbaterilor

05 iulie 2018, ora 19:14

În timpul dezbaterilor, unii euro-deputați au condamnat starea în care a ajuns democrația din Republica Moldova și au cerut autorităților de la Chișinău soluții urgente pentru a depăși criza politică.

Anularea scrutinului ne arată încă o dată că statul e acaparat de o persoană și că la Chișinău Justiția e azi folosită pentru a regla dispute politice. Moldova e un stat capturat de un oligarh, care nu dorește ca afacerile sale ale clanului său din Chișinău să fie puse în pericol de venirea la primărie a lui Andrei Năstase”, Cristian Preda, grupul Partidului Popular European.

Decizia de a anula rezultatul turului doi la alegerile pentru primăria Chișinăului sunt dubioase, ca să nu spun mai multe. Care este motivația acestei mișcări ciudate? Aici e o motivație politică în spate”, Charles Tannock, grupul conservatorilor și reformiștilor europeni.

Invalidarea alegerilor primarului nu au fost transparente și noi așteptăm, eu personal aștept, ca autoritățile din Moldova să găsească rapid o ieșire din această situație inacceptabilă și să garanteze independența justiției în conformitate cu angajamentele internaționale”, Federica Mogherini, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Au fost și europarlamentari care s-au opus suspendării asistenței macro-financiare.

Noi nu credem că trebuie suspendată finanțarea pentru că asta ar afecta cetățenii țării și nimeni nu-și dorește asta”, Knut Fleckenstein, alianța progresistă a socialiștilor și democraților.

Soluția nu este deraierea vagonului Republicii Moldova din trenul european. Tocmai de aceea, o decizie din partea noastră de a suspenda sprijinul bugetar, nu mă refer la asistența macro-financiară, ar fi greșită”, Andi Cristea, grupul Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.

Majoritatea însă a criticat dur invalidarea alegerilor din 3 iunie, menționând că Republica Moldova este un stat capturat.

Prin decizia de anulare a alegerilor democratice de la Chișinău se distruge tot fundamentul relației dintre republica Moldova și Uniunea Europeană. Această decizie înseamnă că există zero încredere în autoritățile de la Chișinău. Niciodată în ultimii ani situația din Republica Moldova nu a fost atât de gravă, iar Europa vede și știe acest lucru”, Sigfried Mureșan, grupul partidului Popular European.

Justiția este sechestrată, deciziile în instanță asupra alegerilor la Chișinău sunt un adevărat absurd”, Petras Austrevicius, grupul Alianța Liberalilor și Democraților.

Specialiștii vorbesc despre un stat capturat. La Chișinău, toată lumea e de acord, guvernează oligarhii”, Helmut Scholz, grupul Stânga Unită Europeană.

Într-un final, rezoluția a fost adoptată cu 343 de voturi. Prin acest document, a fost suspendată asistența macrofinanciară și suportul bugetar care trebuia să fie acordat R. Moldova. În același timp, în textul rezoluției se menționează și reținerea a 28 de milioane de euro, destinate reformei justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram