În UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen

În UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen, în cadrul unui program global finanțat de Republica Coreea și implementat de PNUD. Femeile din cinci comunități din Găgăuzia, inclusiv orașul Comrat, vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor.

Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere.

Programul-pilot se va desfășura în Chirsova, un sat din Găgăuzia, care are 6.298 locuitori, dintre care 3.235 sunt femei. Pe lângă victimele violenței în bază de gen, la viitoarele servicii vor putea apela toate femeile din localitățile învecinate, numărul cărora se ridică la 20.000.

„Lucrând într-o comunitate atât de diversă, vom putea înțelege ce abordări funcționează și sunt eficiente și vom putea replica cu succes programul în alte regiuni ale Republicii Moldova. Și, în cele din urmă, ne vom axa pe prevenire, pentru ca asemenea acte de violență să nu mai aibă loc niciodată”, a afirmat Valeria Ieșeanu, Consilieră a Reprezentantului Rezident/Șefă de programe la PNUD Moldova.

În baza deciziei consiliului local, va fi creată o echipă multidisciplinară de specialiști care va oferi consiliere victimelor violenței în bază de gen.

„Comunitatea noastră are nevoie stringentă de astfel de servicii de suport”, afirmă primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji. „Poliția și serviciile sociale fac față cu greu solicitărilor, deoarece nu există cunoștințe suficiente sau o infrastructură de susținere a victimelor violenței în bază de gen și nu avem experiența de a lucra cu agresorii, pentru a evita repetarea incidentelor”.

„Am auzit la televizor că există o lege care apără femeile de soții violenți și centre unde acestea pot să se adreseze, dar la noi nu era așa ceva. Mă bucur că o să se facă și în localitatea noastră ceva pentru femeile bătute, însă cred că trebuie oferită asistență și agresorilor, pentru ca aceștia să nu mai fie violenți”, relatează Kirekia, locuitoare din Chirsova.

Cu susținerea PNUD, membrii comunității vor elabora un plan de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen. Acest document va permite autorităților locale să creeze servicii necesare pentru a curma violența și pentru a o preveni, precum și să aloce și să atragă resurse.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” va fi implementat în perioada 2018-2020 și are un buget de aproximativ 400.000 dolari SUA.

În Moldova, potrivit Studiului cu privire la violența împotriva femeilor elaborat de Biroul Național de Statistică în 2011, 7 din 10 femei din zonele rurale și 6 din 10 femei de vârstă fertilă (grupul de vârstă 25-44 ani) au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului lor pe parcursul vieții.

Mai mult de jumătate din toate femeile din Moldova au fost victime ale violenței psihologice. Două din cinci femei au fost agresate fizic cel puțin o dată, iar una din cinci femei adulte (35-39 ani) a fost supusă hărțuirii sexuale (fiecare a doua victimă a fost agresată repetat).

Din 10 femei victime ale violenței din partea altor persoane, circa 5 au fost agresate de părinți, iar circa 3 – de frați/surori.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.