20:23:54 16.04.2024
Stiri

Liderii opoziției de la Chișinău, despre REZOLUȚIA aprobată de PE: „Mesaj foarte puternic de SPRIJIN al cetățenilor R. Moldova”

Politică 05.07.2018 16:24 Vizualizări1474 Autor: Ziarul National
Liderii opoziției de la Chișinău, despre REZOLUȚIA aprobată de PE: „Mesaj foarte puternic de SPRIJIN al cetățenilor R. Moldova” captură


Liderii opoziției de la Chișinău consideră că textul Rezoluției aprobate astăzi de Parlamentul European este dur pentru autoritățile R. Moldova și indică asupra faptului că decizia de invalidare a alegerilor din capitală este una contrară principiilor democratice.

Potrivit liderei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), europarlamentarii amintesc în textul Rezoluției și despre faptul că autoritățile de la Chișinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la adoptarea sistemului mixt.

„Europarlamentarii indică asupra mai multor îngrijorări pe care le au și își exprimă solidaritatea cu cetățenii R. Moldova, votul cărora a fost furat. Astăzi Parlamentul European a spus clar că nu au fost îndeplinite precondițiile pentru asistența macrofinanciară și, în special, condițiile politice ce țin de sistemul multipartid. S-a vorbit concret că autoritățile nu au recuperat niciun ban din furtul miliardului”, a remarcat Maia Sandu, care se află la Strasbourg.

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a adăugat că rezoluția adoptată este o victorie obținută grație faptului că s-a reușit să fie comunicată vocea protestatarilor din PMAN. „Este un mesaj foarte puternic de sprijin al cetățenilor R. Moldova, care astăzi sunt nevoiți să lupte pentru drepturile lor fundamentale”.

Și primarul invalidat al capitalei, Andrei Năstase, spune că Rezoluția adoptată de PE „condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească”.

„Se reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră că au influențat rezultatul fac parte din practica obișnuită a alegerilor din Moldova și nu au dus niciodată la anularea acestora. Fără precedent, practic, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează pe străzile Chișinăului și care cer autorităților să respecte votul alegătorilor din capitală. Parlamentul propune Comisiei Europene să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar”, a adăugat liderul PDA.

Amintim că Parlamentul European, cu 345 de voturi pentru, 160 de ațineri și 35 de voturi împotrivă, a adoptat o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru R. Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md