Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care anunță suspendarea asistenței macrofinanciare acordate R.Moldova

parlament european

După discutarea situației din Republica Moldova, urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău, Parlamentul european a adoptat astăzi o rezoluție care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova

Documentul a fost adoptat cu 343 de voturi, 35 de europarlamentari  au votat împotrivă, iar 160 – s-au abținut. În total, la vot participând 538  de eurodeputați.

În rezoluția adoptată cu majoritatea voturilor,  Parlamentul European cere Comisiei Europene (executivul european) să suspende plata oricărei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Moldova.

Orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.

De asemenea, Parlamentul European solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, utilizând precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare a avut loc în urma crizei bancare.

Potrivit documentului, mecanismul de suspendare a sprijinului bugetar al UE ar trebui să fie aplicat ca o reacție la invalidare alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului și că acesta ar trebui să includă o listă de condiții care trebuie să fie îndeplinite de către autoritățile moldovene.

Înainte de adoptarea rezoluției, șefa diplomației UE Federica Mogherini a declarat că decizia instanței de judecată de la Chișinău i -a privat pe cetățeni de un primar ales democratic, iar invalidarea a fost netransparentă.

„Modul în care au fost tratate alegerile la Chișinău nu sunt un semn bun pentru alegerile la nivel național, ce sunt programate pentru sfârșitul anului. În februarie s-au adoptat concluzii ale consiliului în care se spunea că noua lege electorală nu ține cont de recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția. Tocmai de aceea am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe din programul de asistență macrofinanciară. Aceste plăți depind de două lucruri: implementarea cu succes a anumitor măsuri de politici prevăzute în memorandumul de înțelegere și considerăm că asta s-a întâmplat, dar și de respectarea anumitor precondiții politice, ce țin de mecanisme democratice, statul de drept și drepturile omului”,  a declarat Federica Mogherini.

P8-RC-2018-0322_EN

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.