‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriOpinie: În Ucraina nu există nici o cooperativă de succes

Opinie: În Ucraina nu există nici o cooperativă de succes

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Ucraina, doar jumătate dintre cooperativele agricole înregistrate sunt lucrative, dar nici una nu înregistrează profit. Această părere a fost expusă de către Serghei Labaziuk, deputat în Rada Supremă din Ucraina, scrie agroportal.ua.

Conform datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistici din Ucraina, până la data de 1 mai 2017 au fost înregistrate 1023 de cooperative agricole de consum şi 992 de producere, însă mai mult de jumătate dintre ele, în realitate, nu sunt lucrative. Din cauza legislaţiei în vigoare, cooperativele nu-şi pot desfăşura activitatea şi sunt nevoite mereu să-şi demonstreze dreptul la existenţă, ajungând şi în instanţele de judecată.

Labaziuk consideră că, motivul principal ar fi modelului cooperativei ucrainene de stat, activitatea căreia este limitată de către lege, împărţind cooperativele în de producere şi consum, astfel, nici una dintre ele nu se poate folosi pe deplin de avantaje. Cooperativele pot fi create doar de persoane fizice, iar fermierii, fiind persoane juridice, nu pot adera.

Totodată, cooperativele de consum sunt organizaţii ce, conform legii, nu înregistrează profit, iar produsele acestora pot fi vândute doar cu acordul comisiei. Astfel, nu pot fi produse şi realizate cantităţi mari. Acestea pot oferi servicii doar lucrătorilor săi, fiind limitate în activitate. Ţinând cont de problemele menţionate, a fost creat proiectul „Cooperarea agricolă”, care va fi votat în Rada Supremă Ucraineană pe data de 5 iulie curent.

Proiectul, prezintă următoarele avantaje:

  • Va oferi posibilitatea întreprinderilor mici şi mijlocii de a concura cu companiile mari agricole;
  • Va reduce preţurile produselor alimentare, fiind excluşi intermediarii;
  • Va exclude monopolul local a întreprinderilor de prelucrare a laptelui, cărnii şi altor tipuri de produse;
  • Calitatea produselor alimentare va fi mai bună, datorită controlului absolut asupra materiei prime;
  • Eficienţa producerii şi prelucrării produselor va fi mai înaltă, mărind concurenţa;
  • Exportul va creşte datorită calităţii înalte şi cantităţii mai mari de produs finit obţinut în cooperative;
  • Finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, membre a cooperativei, este mult mai uşoară.
  • Cooperativele dispun de materie primă suficientă, spre deosebire de fabricile de prelucrare care caută mereu producători.

În Ucraina cooperativele constituie 1% din numărul total de organizaţii agricole, pe când în ţările dezvoltate din SUA şi UE acestea sunt în proporţie de 40-70%. Cooperativele din Ucraina nu au profit, iar proiectul propus va permite obţinerea acestuia şi repartizarea între membrii acestora.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›