Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Secretarul general al Consiliului Europei…

Secretarul general al Consiliului Europei îndeamnă guvernarea și opoziția să identifice o soluție juridică

Foto: coe.int

Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland îndeamnă atât guvernarea PDM, cât și opoziția pro-europeană extraparlamentară să identifice o soluție juridică pentru a se asigura că drepturile electorale ale cetățenilor sunt puse în aplicare pe deplin. Îndemnul a fost făcut de oficialul european în cadrul întâlnirii din 2 iulie cu premierul Pavel Filip și în cadrul întrevederii din 3 iulie cu liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Ambele întrevederi, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, au fost organizate la cererea politicienilor și guvernării de la Chișinău.

„Secretarul general a fost informat despre evoluțiile electorale recente din țară. În acest sens, decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor primăriei de la Chișinău, recunoscute și de observatorii internaționali, ridică îngrijorări deosebite, în special în ceea ce privește proporționalitatea deciziei”, se arată într-un comunicat informativ al secretarului general al Consiliului Europei.

„Secretarul general i-a îndemnat pe interlocutorii săi să lucreze la o soluție juridică pentru a se asigura că drepturile electorale sunt puse în aplicare pe deplin. Încrederea alegătorilor în sistemul electoral este fundamentală și nu trebuie subminată. Într-o democrație, alegerea electoratului trebuie respectată pe deplin”, este poziția secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.