Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.07.2018

La Helsinki au fost discutate oportunitățile de extindere a cooperării moldo-finlandeze

Consolidarea dialogului bilateral dintre Republica Moldova şi Finlanda, inclusiv pe dimensiunea politicii externe şi de securitate a constituit principalul subiect pe agenda discuţiilor în cadrul vizitei de lucru la Helsinki a delegaţiei Republicii Moldova, conduse de secretarul de stat pentru integrare europeană Daniela Morari.

Agenda vizitei de lucru în Finlanda a secretarului de stat pentru integrare europeană, Daniela Morari, a inclus întrevederi cu Jukka Salovaraa, director general al Departamentului politic, şi cu Päivi Peltokoski, şeful Direcţiei pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Ministerului de Externe finlandez.

În cadrul discuţiilor au fost analizate ultimele evoluţii în implementarea agendei de reforme, principalele rezultate și provocări în implementarea Acordului de Asociere, partea finlandeză reconfirmând deschiderea pentru a acorda în continuare asistenţă Republicii Moldova în implementarea reformelor orientate spre integrarea europeană a ţării. 

În contextul preluării de către Finlanda a preşedinţiei UE, în a doua jumătate a anului 2019, secretarul de stat a reiterat priorităţile Republicii Moldova în cooperarea cu instituţiile europene, reieşind din obiectivele asumate de ţara noastră în procesul de integrare europeană. Oficialii europeni au accentuat importanţa continuării reformelor, dar şi a consolidării capacităţilor de comunicare strategică.

Potrivit MAE IE, la Helsinki Daniela Morari a discutat cu directorul Centrului european de excelenţă pentru combaterea ameninţărilor hibride din Finlanda, Matti Saarelainen, care s-a axat pe modalităţile de colaborare cu Centrul, inclusiv în combaterea şi prevenirea ameninţărilor hibride.

Delegaţia Republicii Moldovaa fost formată din specialiști din cadrul MAEIE, Ministerul Apărării şi Serviciul de Informaţie şi Securitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus