(foto) „Dacă nu ar exista muzica, aș muri”. Irina Revenco, tânăra din Bălți care a devenit vedetă grație concertelor live din oraș

1 (2)

Vocea ei este auzită de sute de bălțeni în fiecare duminică în centrul orașului. Ea este elevă în clasa IX-a și își câștigă banii cântând în fața oamenilor necunoscuți. Se numește Irina Revenco și este o fată ambițioasă, cu zeci de diplome și trofee de la diverse concursuri muzicale.

Irina este elevă în clasa IX-a Liceului Teoretic „B.P.Hasdeu”. Primii pași în muzică i-a făcut încă din clasele primare. Cu toate că, patru ani a studiat vioara la Școala de Muzică „George Enescu”, tânăra zice că acest instrument nu este pentru ea. În schimb, este pasionată de chitară și o studiază la Şcoala de Arte „Ciprian Porumbescu” din Bălți. Între timp, ia ore de canto la Palatul de Cultură „Flacara” din oraș. În trecut a făcut și sport de performanță, a practicat handbalul însă nici această ocupație nu îi aducea atâta satisfacție, cât îi aduce muzica pe care o interpretează.

bHtL3kH-Mcs

#Primul job – să cânte în fața unei cafenele

Pe lângă muzică, Irina mai este pasionată și de compunerea poeziilor, care, ulterior se perpetuează în versurile propriilor piese. Cel mai des se inspiră din filmele preferate, se inspiră de la oamenii care o înconjoară. „Mă inspiră ideile, felul cum gândesc acești oameni. Este o lume aparte, în care eu practic nu am acces”, spune Irina.

2

În fiecare duminică, Irina concertează în fața cafenelei Black and White. Istoria colaborării cu acest local s-a produs spontan. „Directorul acestei cafenele mi-a scris un mesaj pe rețelele de socializare și mi-a propus să cânt acolo. Credeam că e o glumă. Însă am ieșit, am cântat. A fost straniu prima dată”, își amintește Irina. Acest job îi aduce câte 250 de lei pentru fiecare concert plus bacșișul pe care îl câștigă de la spectatori. Tânăra zice că din banii obținuți dorește să-și procure o boxă modernă.

#Trecătorii reacționează pozitiv

Irina își aduce aminte cum se simțea pentru prima oară când a ieșit pe scena improvizată de lângă cafenea. „Mă temeam, dar, totodată mă simțeam bine, pentru că mă ocup cu aceea ce îmi place. Trecătorii se opresc, ascultă și reacționează pozitiv la piesele pe care le interpretez”.

3

Inițial, părinții au fost împotrivă ca ea să cânte în public. „Mi-au spus că sunt mică și la fel ca mine au crezut că e o glumă și au decis să meargă cu mine. Însă după primul concert au fost fericiți. Erau mândri că am început să-mi câștig propriii bani”.

După acel live, tânăra a devenit destul de cunoscută la Bălți: „Odată s-a apropiat de mine un tătic care m-a rugat să cânt la ziua de naștere a fetiței lui care împlinise trei anișori.” Pe lângă aceasta, tânăra este bucuroasă că, grație acestei oportunități de a cânta în fața oamenilor și-a făcut relații noi. Însă cel mai plăcut lucru pentru ea este că este recunoscută în stradă.

#Vreau să particip la X-Factor

Chiar și așa, tânăra este sceptică cu privire la cariera sa de interpretă. „În Moldova este imposibil să câștigi doar din muzică. De aceea, eu îmi doresc să mă lansez în România. Vreau, în viitorul apropiat, să particip la X-Factor România, Românii au Talent și Vocea României”.

Tânăra deja a reușit să se evidențieze la mai multe concursuri locale, naționale, dar și internaționale. Este laureata a mai multor premii. A luat locul întâi la Steluța Bălțiului, a câștigat Mărul de Aur unde a bținut trofeul categoriei, dar și locurile întâi la trei categorii de muzică populară, pop românesc și cel englez. Iar acum o lună a câștigat concursul din Bârlad (România) „Soul Music Art”.

În Moldova a mai participat la așa concursuri muzicale ca „Ярмарка мелодий” și The Best Voice.

cYlPuQ1z1KQ

După ce va absolvi gimnaziul, tânăra vrea să-și continue studiile la Iași, iar visul ei cel mai mare, evident, este legat de muzică. Își dorește să cucerească întregul mapamond cu piesele sale: „Dacă aș trăi pe o altă planetă unde muzica nu ar exista, aș muri. Pentru mine muzica este ceea cu ce trăiesc, respir, dorm, gândesc. Nu-mi imaginez ce aș face, dacă muzica nu ar exista”.

Între timp,  ea ascultă muzica rock și uneori muzică clasică. În funcție de dispoziție, fiecare stil de muzică îi generează noi puteri și inspirații. Este pasionată de Freddie Mercuri, Michael Jackson, Queen, Whitney Houston și Andra.

# Cât de importanți sunt prietenii în viața fiecărui om

La final de conversație, am discutat cu Irina despre cât de important este să încurajezi uneori un om: „Dacă nu ajuți un om, există riscul să nu-l mai ajute nimeni. Tu puteai fi singura persoană de care el avea nevoie în acel moment”.

Tot aici tânăra a specificat că abia de curând a înțeles cât de importanți sunt prietenii în viața fiecărui om. „Din păcate, nu mi-am prețuit unii prieteni cu care acum nu mai comunic. Aceasta este cea mai mare greșeală din viața mea pe care am făcut-o”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente