Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia CSM după ce Organizația…

Decizia CSM după ce Organizația Mondială Împotriva Torturii a cerut garantarea respectării drepturilor omului în cazul Cosovan

La 18 mai curent, Organizația Mondială Împotriva Torturii (OMCT) a emis un Apel urgent către autoritățile Republicii Moldova privind cazul lui Serghei Cosovan, ținut în arest preventiv în Penitenciarul nr. 16 – Pruncul, timp de peste opt luni, în pofida faptului că este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și nu primește asistența medicală adecvată stării sale de sănătate. Apelul Organizației Mondiale a fost expediat și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În ședința de astăzi, 3 iulie, membrii CSM, „pur și simplu”, au luat act de nota informativă întocmită de Inspecția Judiciară la subiect.

Serghei Cosovan, fondatorul pieței „Curcubeu”, se află în arest preventiv din 27 septembrie 2017, fiind suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari, fals în acte publice, abuz de serviciu și fals în acte. Acesta este diagnosticat cu ciroză hepatică acută și necesită tratament, care nu-i poate fi acordat la Penitenciarul nr. 16, Pruncul, acolo unde este deținut mai bine de opt luni. La 18 mai, Organizația Mondială împotriva Torturii a adresat un apel în fața Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la eliberarea urgentă a lui Serghei Cosovan. În același timp, omul de afaceri a fost vizitat în detenție de către o delegație a Oficiului Avocatului Poporului din Moldova, care, la fel, a confirmat starea gravă de sănătate a acestuia. Cazul a ajuns în vizorul juriștilor „Promo Lex”, care au sesizat încă în martie curent Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. O scrisoare publică în adresa mai multor instituții de stat, cu solicitarea de a interveni în cazul lui Serghei Cosovan, a adresat în iunie curent și Amnesty International Moldova.

În pofida acestor adresări, Cosovan continuă a fi deținut în Penitenciarul de tip spital „Pruncul”.

În Apelul său, Organizația Mondială Împotriva Torturii a cerut autorităților R. Moldova să garanteze de urgență integritatea fizică și psihologică a lui Serghei Cosovan și să asigure imediat primirea îngrijirilor medicale adecvate stării sale de sănătate, prin transferul acestuia la o instituție medicală acreditată specializată în boala hepatică severă și transplantul de ficat.

Totodată, s-a solicitat garantarea condițiilor de detenție și a serviciilor medicale adecvate tuturor persoanelor care sunt private de libertate și deținute în Moldova, în conformitate cu Ansamblul de reguli minime ale Națiunilor Unite pentru tratamentul deținuților, și garantarea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale în întreaga țară în conformitate cu legile naționale și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului.

După recepționarea Apelului, Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a întocmit o Notă informativă în acest caz. Nota informativă nu a fost prezentată public în ședința din 3 iulie, iar membrii CSM s-au rezumat doar la a lua act de aceasta. „Asta e soluția”, a declarat președintele CSM.

Nicolae Clima, președintele Inspecției Judiciare, a menționat, totuși, că Serghei Cosovan este vizat în două cauze penale. Primul dosar, în care a fost reținut și plasat în arest anul trecut, se află pe masa Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, și vizează acuzații de escrocherie, fals în acte publice și abuz în serviciu. Cel de-al doilea dosar, deschis pentru episoade noi ale acelorași infracțiuni, se află la etapa urmăririi penale. Potrivit lui Nicolae Clima, în iunie curent mandatul de arestare, emis în primul dosar, a fost revocat „în legătură cu existența altei măsuri într-un alt dosar penal în faza de anchetă”. Acesta a declarat că în cadrul inspecției nu au fost identificate abateri disciplinare ale judecătorilor care au emis decizii privind mandatul de arestare pe numele lui Cosovan.

Contactat de ZdG, avocatul Vadim Vieru de la Asociația „Promo-LEX”, organizație care monitorizează cazul Cosovan, susține că nicio instituție din R. Moldova nu a reacționat prompt la Apelul Organizației Mondiale Împotriva Torturii.

Vadim Vieru

„Se pare, membrii CSM iarăși nu s-au sensibilizat în acest caz. Pentru ei, o deciziile Curții de Apel, prin care au fost menținute acele încheieri de aplicare a arestului în privința lui Cosovan, conțin mai multe argumente decât cele care se conțin în Apelul Organizației Mondiale Împotriva Torturii, unica organizație nonguvernamentală la nivel internațional care apără victimele torturii”, a precizat Vadim Vieru.

„Apel a fost transmis și Guvernului. Dl prim-ministru, în ședință de guvern, s-a rezumat la faptul de a accepta că avem problema aresturilor în R. Moldova și trebuie ceva de făcut. Apelul a fost transmis la Procuratură, la Administrația Națională a Penitenciarelor. În principiu, nu a reacționat nimeni și nimeni nu a luat în serior acest Apel”, a constatat avocatul, care se arată sigură că la CtEDO, acolo unde s-a adresat încă în martie curent, va fi demonstrată violarea de către stat a drepturilor lui Serghei Cosovan.

„Deja am recepționat pe acest caz observațiile Guvernului R. Moldova. Evident, Guvernul neagă că ar exista  o violare în acest caz. Noi însă, avem suficiente probe acumulate care demonstrează că este un caz grav, care prezintă multe abuzuri”, a menționat avocatul Promo-LEX.

„Situația lui Serghei Cosovan este foarte gravă. După ultima internare în Spitalul Sfânta Treime din sect. Râșcani s-a comunicat că acesta nu mai poate beneficia de transplant de ficat, deoarece starea sa de sănătate este foarte gravă”, punctează Vadim Vieru, precizând că în prezent, Serghei Cosovan continuă a fi deținut în Penitenciarul nr. 16.

OMCT a expediat Apelul următoarelor instituții: Ministerului Justiției al Republicii Moldova; Administrației Naționale a Penitenciarelor; Penitenciarului nr.16-Pruncul; Oficiului Avocatului Poporului din Moldova; Agentului Guvernamental al Republicii Moldova; Primului-ministru al Republicii Moldova; Procurorului General al Republicii Moldova; Procuraturii Anticorupție; Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova; Ambasadorului Misiunii Permanente a Republicii Moldova la ONU din Geneva, Elveția.

Îngrijorările expuse de Organizația Mondială Împotriva Torturii, Asociația Promo-LEX și rudele lui Serghei Cosovan în legătură cu menținerea îndelungată a acestuia în arest preventiv, în Penitenciarul 16-Pruncul, în pofida faptului că el se află într-o stare critică de sănătate sunt împărtășite și de Avocatul poporului, Mihail Cotorobai. Încă la 24 mai, Ombudsmanul a făcut apel către autorități să respecte prevederile legislației procesual-penale, jurisprudența CtEDO, recomandările internaționale atât în cauza Cosovan, cât și în alte cauze în care se aplică detenția prelungită a pacienților cu maladii grave, pentru a fi  asigurate drepturile la viață, integritate fizică și psihică ale persoanelor aflate în custodia statului.

În februarie curent, Oficiul Avocatului Poporului a inițiat o investigație, în cadrul căreia a stabilit că Serghei Cosovan dispune de un minim de asistență medicală, dar nu și de necesarul de îngrijiri medicale. S-a mai stabilit că starea sănătății pacientului se agravează constant pe fonul acutizării și avansării maladiei.