Diplomat iranian, arestat în Germania pentru presupusă implicare în organizarea unui atentat terorist

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Assadollah S., un diplomat iranian aflat în Austria, a fost arestat în Germania sub suspiciunea de implicare în organizarea unui atentat terorist împotriva unui miting al opoziției iraniene în Franța, au declarat marți surse sub rezerva anonimatului, relatează dpa.

Procurorii belgieni afirmă că bărbatul ar avea legături cu un cuplu de belgieni de origine iraniană suspectat că ar fi intenţionat să comită un atac cu bombă în timpul unui miting organizat de o grupare iraniană de opoziţie sâmbăta trecută în Villepinte, oraş situat în apropiere de Paris, la care au participat 25.000 de oameni.

Diplomatul în vârstă de 46 de ani a fost reţinut duminică în Bavaria în baza unui mandat de arestare european.

Un purtător de cuvânt al poliţiei germane a declarat marţi că ceilalţi trei bărbaţi care se aflau în vehicul când Assadollah S. a fost reţinut au fost eliberaţi, şi experţii nu au găsit niciun explozibil în vehicul, aşa cum iniţial a fost suspectat.

Ministerul Afacerilor Externe austriac doreşte acum să-i retragă lui Assadollah S. statutul diplomatic, potrivit agenţiei de ştiri APA. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat că ambasadorul iranian a fost convocat pentru a discuta cazul.

Cuplul de belgieni de origine iraniană a fost arestat luni şi a fost acuzat de tentativă de atac terorist. Ei au fost opriţi în vehiculul lor marca Mercedes de către unităţi speciale ale poliţiei la periferia oraşului Bruxelles. În maşină au fost descoperite circa 500 de grame de explozibili şi un detonator, potrivit parchetului federal belgian.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei germane a declarat că procedurile de extrădare către Belgia în cazul lui Assadollah S. vor fi lansate în curând.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...