Turcia invocă articolul 4 al tratatului fondator al Alianţei pentru că îşi simte ameninţată securitatea teritorială din cauza situaţiei din Siria şi Irak. Pe de altă parte, tensiunile dintre kurzii din Turcia şi forţele de ordine au provocat şi primele victime. Doi oameni au murit, un poliţist şi un protestatar, în urma manifestaţiilor violente din ultimele 24 de ore, notează digi24.ro.

Au fost adevărate scene de război pe străzile dintr-o localitate din sud-estul Turciei. Sute de kurzi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine şi au aruncat cu cocteiluri Molotov în blindatele poliţiei. Protestele au izbucnit după ce un manifestant kurd a fost împuşcat mortal în timpul unor demonstraţii faţă de bombardamentele aviaţiei turce asupra luptătorilor kurzi din nordul Irakului.

Pe fondul situaţiei generale explozive din Orientul Mijlociu, vechiul conflict între naţionaliştii kurzi şi Turcia a dobândit semnificaţii regionale şi chiar internaţionale nebănuite. Coaliţia internaţională constituită pentru a lupta împotriva Statului Islamic susţine lupta la sol a kurzilor împotriva jihadiştilor.

Ceea ce, în schimb, dă noi speranţe kurzilor, care îşi doresc un stat în zonele pe care le controlează, în nordul Siriei şi al Irakului. Lucru inacceptabil pentru Turcia, care adăposteşte la rândul ei o importantă minoritate kurdă în sudul ţării.

De aici reticenţa Turciei de a participa la lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic, al căror principal inamic la sol sunt kurzii. Atentatul comis, însă, săptămâna trecută de un militant islamist, în urma căruia au murit 32 de oameni, a schimbat datele problemei.

Turcia îşi simte acum ameninţată graniţa de sud cu Siria şi a cerut un consiliu extraordinar al NATO, al cărei membru este.

În acest context, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat: „Întâlnirea NATO va avea loc pentru că este cerută de Turcia şi are la bază Articolul 4 din Tratatul NATO, care acordă fiecărui membru posibilitatea de a cere o astfel de întâlnire dacă securitatea sau integritatea lui teritorială este ameninţată. Cererea este făcută, desigur, pe fondul diferitelor atacuri teroriste care au avut loc în Turcia în ultimele zile."

Precizăm că, ieri, doi militari turci au murit, iar alţi patru au fost răniţi într-un atac cu bombă produs în sud-estul Turciei, în contextul în care insurgenţii kurzi au semnalat încetarea armistiţiului din cauza raidurilor aeriene turce.