‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn olandez creşte legume maritime în sere

Un olandez creşte legume maritime în sere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Majoritatea legumelor nu pot creşte în soluri cu o concentraţie mare de săruri, însă olandezul Hans Elenbaas creşte, mai mult de 20 de ani, în sera sa, legume maritime, scrie fruit-inform.com.

Este o afacere de familie, încă bunelul său strângea legume de pe malul mării, mama sa le vindea, iar el împreună cu fratele, adunau săricică (Salicornia spp.) şi aster alcalin (Tripolium pannonicum). Recent, Hans Elenbaas a creat o firmă nouă – Nieuwe Zlite Zeeuwse Teelten, pentru a produce un spectru mai larg de specii de legume maritime. Serele vor fi construite în Ţările de Jos şi Franţa, iar producţia va fi furnizată restaurantelor şi supermarketelor.

Pentru realizarea proiectului, Hans colaborează cu colegul său Aart Jan Bil, care creşte şi el fructe de mare în seră. În afară de speciile menţionate mai sus, Jan Bil mai creşte Suaeda maritima, Sesuvium portulacastrum, Beta vulgaris maritima, Cochlearia, Crambe maritima, Crithmum maritimum. Toate speciile având frunze mari, suculente cu diverse gusturi. Acesta mai produce diverse alge, cum ar fi Undaria pinnatifida, Palmaria palmata, Sacharina latissima, Porphyra şi altele.

‹ adv ›

O bună parte din aceste specii exotice sunt certificate drept specii organice. Majoritatea algelor se realizează în magazinele eco, însă cea mai solicitată rămâne a fi săricica. Până acum, condițiile meteorologice nu erau favorabile pentru cultivarea acesteia, din cauza secetei. Legumele maritime crescute în câmp deschis au nevoie de precipitaţii, preferabilă este ziua cu soare şi vânt, iar noaptea cu ploi. Cererea pe piaţă creşte în fiecare an, însă uneori oferta este mai mare decât aceasta.

Creşterea legumelor maritime este, totuşi, destul de grea, plantele fiind fragile din cauza conţinutului înalt de sare și fac recoltarea anevoioasă, necesitând multe braţe de muncă. Sortarea şi împachetarea se realizează manual, doar pentru unele specii poate fi făcută cu ajutorul unor maşini speciale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›