„Este încălcată grav Constituţia Republicii Moldova. Poliţia este obligată să intervină, să ia măsuri când sunt încălcate drepturile şi libertăţile omului. În acest caz vedem că Poliţia nu numai că nu a primit nicio măsură, dar a şi motivat că ei se tem. Dacă ei spun că se tem înseamnă că n-au ce căuta în Poliţie. Ar trebui traşi la răspundere chiar şi în baza articolului 329 din Codul Penal, neglijenţă în serviciu. Vreau să-l preîntâmpin pe acest oligarh sau cine mai este el care ţine acea structură: prin aceste acţiuni a trezit o furie şi mai mare”, a menţionat fostul comisar Nicolae Răileanu.

În acest context, colonelul de poliţie în rezervă Chiril Moţpan a adăugat: „Este o acţiune reprobabilă care nu poate fi în niciun fel lămurită, acceptată. Cel puţin poliţistul ar fi trebuit să se implice pentru a contribui la menţinerea ordinii publice, pentru a nu admite agresarea unui ziarist. Este clar un lucru: poliţiştii nu au acţionat în conformitate cu legea. Poliţia din păcate, se pare că se subordonează totuşi nu legii despre poliţie, ci şefilor care adesea sunt dependenţi politic de o persoană sau alta. Teamă îmi e că au fost date nişte indicaţii”.

Pe de altă parte, unii analiştii politici afirmă că incidentul de săptămâna trecută din faţa locuinţei oligarhului Vladimir Plahotniuc denotă frica pe care ar avea-o prim-vicepreşedintele PD faţă de cetăţeni.

„Asta-i încălcare, e crimă împotriva cetăţenilor Republicii Moldova, jurnaliştilor care îşi făceau datoria.  Asta denotă faptul că lui îi este frică. În loc să iasă în faţa protestatarilor, Plahotniuc aruncă împotriva oamenilor luptători înarmaţi. Lui Plahotniuc îi este frică de atâta că el înţelege că el poate controla Procuratura, Parlamentul, Guvernul, mass-media, dar nu poate controla cetăţenii Republicii Moldova. Cu câţi mai mulţi vor fi ăştia care îşi vor manifesta deschis nemulţumirea faţă de ceea ce se întâmplă în ţară, cu atât mai repede va veni sfârşitul acestui om şi acestei piramidei a puterii”, a afirmat analistul Alexei Tulbure.

Totodată, expertul Valentin Dolganiuc a spus că „el şi-a construit acest Argus pe parcursul a zeci de ani, şi-a construit o instituţie de forţă. Plahotniuc are veleităţi de persoană number 1, de atotputernic. Acest psihopat are cea mai mare plăcere când îi subordonează pe toţi ceilalţi, demonstrarea faptului cine este cel care conduce Republica Moldova. Soluţia ar fi exclusiv reacţia populaţiei, protestele paşnice şi excluderea, eliminarea acestui psihopat din circuitul politic şi social al Republicii Moldova”.

Cât despre atitudinea unuia dintre poliţişti, care a declarat că se teme să intervină.

„Această frază a poliţistului „Eu mă tem”, atunci când a declarat că nu poate să se implice în aceste forţe de ordine Argus ale lui Plahotniuc spune tot absolut ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, că Plahotniuc deţine puterea absolută. Prin gura poliţistului a vorbit nu numai acest poliţist a vorbit şi de ministrul de Interne, şi şeful CNA, şi procurorul general”, a conchis Dolganiuc.

De asemenea, Alexei Tulbure a mai declarat că „dacă noi avem o Poliţie care se teme de Argus şi boxerii lui Ţuţu, atunci vai şi amar de statul ăsta. Noi nu mai avem stat!”.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.