Linkuri accesibilitate

Mărturiile lui Ilcenko


Serghei Ilcenko, blogger
Serghei Ilcenko, blogger

Locuitori ai regiunii transnistrene spun că sunt nemulţumiţi de birocraţia moldoveană. Investiţii americane de milioane de dolari pentru agricultori din Zona de Securitate.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

În rând după paşapoarte. Locuitori ai regiunii transnistrene spun că sunt nemulţumiţi de birocraţia moldoveană. Investiţii americane de milioane de dolari pentru agricultori din Zona de Securitate. Şi… o mărturie a jurnalistului Serghei Ilcenko, eliberat de curând din închisoare în stânga Nistrului.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Jurnalistul din regiunea transnistreana, Serghei Ilcenko, recent eliberat din detenţie dupa patru luni, a declarat Europei Libere că se consideră nevinovat de acuzaţiile ce i-au fost aduse de catre KGB-ul local, dar că pentru a putea fi amnistiat a trebuit să îşi recunoască vinovăţia. Jurnalistul a acuzat KGB-ul transnistrean că ar fi „o organizaţie extremistă” şi că în regiune nu se mai poate vorbi despre jurnalism independent. Serghei Ilcenko a mai spus şi că autorităţile de la Tiraspol ar putea să îşi înăsprească măsurile împotriva celor care critica regimul.

Tiraspolul a descris drept act de „presiune şi agresiune” reținerea în Grecia a fiului ministrului de interne din guvernul nerecunoscut al regiunii transnistrene căutat de autoritățile Republicii Moldova într-un dosar de șantaj și crimă organizată. Negociatoarea Nina Ștanschi mai spune într-o scrisoare adresată formatului 5+2 că incidentul de marți ar fi „o încercare premeditată de agravare a situaţiei în procesul de negocieri”' pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Maxim Kuzmiciov a fost reținut marți pe aeroportul de la Atena de către poliția greacă și riscă extrădarea în Republica Moldova. În vărstă de 25 de ani, el a fost dat în căutare prin Interpol de autoritățile moldovene în 2014. Este bănuit în legătură cu dosarul lui Vitalie Beșleagă, consilier local din Varnița și proprietarul unei fabrici de apă minerală, care a fost arestat în noiembrie 2013 de către miliția transnistreană.

Evgheni Șevciuk
Evgheni Șevciuk

Liderul administraţiei nerecunoscute de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, s-a plâns că economia regiunii transnistrene riscă să fie sufocată de blocada la care ar fi supus-o Chișinăul și de expirarea unor avantaje oferite de UE. Într-un interviu cu postul Rossia 24, considerat o portavoce a Kremlinului, Șevciuk a spus că se așteaptă ca în 2016 comerțul regiunii transnistrene să scadă cu 40% pentru că la 1 ianuarie expiră preferințele comerciale pentru export în Uniunea Europeană, iar Chișinăul pune noi condiții agenților economic din stânga Nistrului. „De exemplu, vor să verifice activitatea fabricilor noastre și cer accesul neîngrădit în companii al oficialilor moldoveni”, a exemplificat Șevciuk.

Germania este dispusă să organizeze la toamnă o conferință cu părțile implicate în conflictul transnistrean, a informat ambasadoarea germană la Chișinău, Ulrike Knotz, după convorbiri avute joi în capitală cu vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov. Conferința numită de „sporire a încrederii” între părți s-ar putea ține în Bavaria. Anunțul vine la puțin timp după ce principalul mediator al negocierilor în chestiunea transnistreană, OSCE, nu a reușit să obțină promisiunea Tiraspolului că va participa la negocieri reînnoite în format 5+2 spre sfârșitul anului curent. Negocierile s-au blocat de un an de zile. După discuțiile cu vicepremierul Osipov, ambasadoarea Knotz a spus că „în negocieri sunt în prezent tensiuni, dar ele pot fi depășite”.

Organizația ultranaționalistă ucraineană Pravîi Sektor s-a lăudat că și-ar fi înființat un punct de control la frontiera regiunii Odesa cu regiunea transnistreană, dar o agenție rusă de știri spune că afirmația este mult exagerată. Jurnal.md a citat o postare pe rețele sociale a celor de la Pravîi Sektor, spunând că punctul de control ar fi fost instalat în apropierea localității Timkovo și ar avea ca scop oprirea contrabandei cu țigări. Agenția Interfax scrie însă că un grup de bărbați pretinzându-se de la Pravîi Sektor s-au oferit numai să păzească frontiera împreună cu grănicerii ucraineni la Timkovo, dar și-au căutat de drum după ce oferta le-a fost refuzată. Incidentul a venit la scurt timp după ce activiștii de extremă-dreapta au fost implicați în ciocniri sângeroase în vestul Ucrainei, unde susțineau că luptă împotriva contrabandei.

Georgia duce, cu succes, un „război diplomatic” cu Rusia, dar reunificarea țării nu se poate face decât prin integrarea Georgiei în UE, a declarat ministrul apărării, Tinatin Kidașeli, într-un interviu cu Europa Liberă. D-na Kidașeli a mai declarat că nimeni „nu trebuie să creadă că poate găsi un partener în Rusia”. Cât privește reintegrarea țării, d-na Kidașeli crede că odată integrată în Uniunea Europeană, Georgia va deveni atractivă pentru Osetia de Sud și Abhazia care vor renunța de bunăvoie la independență.

***

Europa Liberă: Guvernul interimar de la Chișinău a decis miercuri să nu mai elibereze gratis pașapoarte biometrice locuitorilor regiunii transnistrene, care le permit să călătorească fără vize în Uniunea Europeană. Beneficiul a fost introdus pentru a-i încuraja pe locuitorii regiunii să-și perfecteze acte de cetățeni moldoveni. Dar viceministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Valeriu Tarlev, a spus la şedinţa guvernului că banii alocaţi de stat pentru pașapoartele gratuite în acest an au fost epuizaţi. Pașapoartele moldovene au devenit foarte populare în stânga Nistrului după ce în aprilie anul trecut a fost abolit regimul de vize cu Uniunea Europeană. De atunci au fost eliberate peste 27 de mii de pașapoarte gratuite locuitorilor din regiunea transnistreană, iar numărul total al actelor biometrice eliberate transnistrenilor numai anul trecut a depăşit 70 de mii, tendinţa fiind în creştere. Pentru locuitorii de pe malul drept, pașaportul biometric costă între 850 și 2 550 de lei, în funcție de urgența procedurii de eliberare a documentelor. Corespondenta Europei Libere Karina Maximova a vizitat oficiul de documentare a populaţiei din satul Varniţa, care este cel mai aproape de oraşele Bender şi Tiraspol şi a discutat cu mai mulţi doritori de a-şi perfecta un paşaport moldovenesc. Relatează, Lina Grâu.

Încă nu s-a făcut ora prânzului, dar temperatura din termometre a atins deja 42 de grade. Căldura incredibilă pare să fie în stare să topească totul – asfaltul, răbdarea oamenilor, nervii de fier ai celor care au venit să depună actele sau să primească pașaportul de cetățean al Republicii Moldova la cea mai apropiată de Transnistria secție a întreprinderii de stat Registru, secție aflată pe un deal în satul Varnița.

În preajma intrării pe teritoriul aferent oficiului s-au aliniat mai multe mașini – 90 la sută dintre acestea au numere de înmatriculare transnistrene.

Înăuntru, pe banchete, într-o încăpere nu foarte mare oamenii șed și așteaptă până când o domnișoară cu o listă le strigă numele. O astfel de listă, scrisă de mână, se face în fiecare zi și de regulă conține 70-100 de nume, scrise pe o foaie de caiet în pătrățele, cu un pix. Pe măsură ce oamenii sunt chemați, unul câte unul, în cabinetul mult-râvnit, numele fericiților sunt tăiate de pe listă. Probabil, acesta este prototipul acelui așa-numit ghișeu unic, despre care se tot vorbește peste tot. Oamenii care stau la rând glumesc, spunând că astfel le este demonstrată atât de mult dorita „fereastră către Europa”. Doar că ei își imaginau că fereastra către Europa arată altfel, acum însă se conving că a promite e una și a face e cu totul altceva.

Alina a venit aici din raionul Slabozia, pentru a le perfecta pașapoarte copiilor. Ea are deja un pașaport biometric. Ar vrea să se mute cu traiul în Ucraina, motiv pentru care au nevoie acum de acte care să le permită trecerea frontierei pentru toată familia. O întreb dacă știe că de acum încolo toate actele vor fi perfectate contra cost. „Pai da cum, au fost vreodată gratuite? Prima dată aud!”

Un tânăr din Transnistria a venit și el după pașaport. Ceva timp în urmă și-a perfectat buletinul de identitate moldovenesc absolut gratuit. Iar acum nu mai este sigur că documentul care îi va permite să călătorească în afara Moldovei va fi la fel perfectat fără plată. „Pentru tot trebuie de plătit”, spune el.

Serghei este indignat că deja a doua zi nu poate depune actele pentru perfectarea pașaportului. „Ieri am fost al 72-lea pe listă și nu am reușit să intru. Astăzi iar am venit, iar stau și aștept”, se plânge bărbatul.

Clădirea „mesei de pașapoarte” din Varnița – aceasta este denumirea sovietică pentru actuala secție a întreprinderii de stat Registru, denumire păstrată în comunicarea verbală a oamenilor – este situată departe de stațiile de transport public, pe deal, și nu oricine poate face acest drum pe o astfel de căldură. Un anunț lipit în încăpere spune că apa potabilă este peste drum. Toaleta este în curte. O toaletă de care nu te poți apropia la mai mult de 5 metri – mirosul omoară tot ce e viu, dar și dorința de a mai intra în acel spațiu.

Oamenii sunt nemulțumiți și revoltați de faptul că atitudinea față de ei este una inumană, că nu există condiții pentru așteptare, că cei „de-ai casei” intră fără rând, iar cei care s-au înscris pe listă, din cauza facilităților acordate celor care trec în față prin pile, nu reușesc să depună actele cu toții pe parcursul unei zile.

Aflând că stau de vorbă cu un jurnalist, oamenii ne-au rugat să relatăm exact așa cum stau lucrurile în realitate, pentru ca măcar astfel „ceva să se îmbunătățească și să se schimbe”. Poate că factorii de decizie de la Chișinău vor auzi și vor încerca să apropie măcar cât de cât condițiile din secțiile din localitățile rurale ale întreprinderii Registru de cele pe care oamenii le-au văzut în capitală.

Iată ce ne-au mărturisit şi alte persoane pe care le-am întâlnit la secţia întreprinderii de stat Registru de la Varniţa:

Cum e să aştepţi un paşaport la Varniţa?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

„Во-первых, посмотрите, какое здесь здание, мы стоим все в очереди, а здесь душно, жарко. Приходят также молодые мамы с детьми грудничковыми, и бабульки-дедульки. Жарко, ни водички, ни туалета нормального, ничего. В Кишиневе тоже есть паспортный стол, но там предусмотрено по талончикам вот этим электронным ты заходишь, там кондиционеры, стульчики, рядом кафе. Здесь надо подняться в горку, бабуля еле-еле сюда поднималась. Сюда не едет транспорт, а подниматься здесь достаточно пыльно и тяжело…”

„За каждый формуляр, каждую бумажку, свидетельство о рождении или паспорт платишь не меньше 60-70 леев. Ну, вот и посчитайте, если в день по столько человек и сколько это денег. Неужели нельзя создать условия здесь для людей? Здесь, во-первых, из других сел и городов Молдавии приезжают, и это не только отношение к приднестровцам, мне кажется, это отношение к людям вообще.”

„Ну, это окно в Европу. Паспортный стол в Варнице. Пожалуйста.”

„Все представители заходят с другой стороны. А для жителей Приднестровья – вот мы как в хлеву сидим. Такие вот нам условия…”

„Сделали бы его где-нибудь так, чтобы поближе к остановке – здесь очень неудобное расположение. Очень далеко от остановки ехать.”

„Это же окно в Европу, все стремятся в Европу. Вот Европа и доводит нас до тяпки деревянной. Вот лавочки, как на улице, как в парках. То же самое что и здесь…”

***

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor regiunii transnistrene culese la secţia de documentare a populaţiei a întreprinderii de stat „Registru” de la Varniţa.

***

Europa Liberă: La Coșnița, sat situat în stânga Nistrului, dar aflat sub controlul administrativ al Chișinăului, a fost lansat, vineri, un sistem de irigare reconstruit cu ajutorul financiar al Statelor Unite. Sistemul, al treilea dat în exploatare din totalul de zece câte vor fi reconstruite, acoperă o suprafață de 2400 de hectare, pe un teren unde au parcele cam tot atâția agricultori. Relatează Tamara Grejdeanu:

Sistemul de irigare de la Coșnița este unul din cele mai extinse sisteme renovate în cadrul Programului Compact, rețeaua de țevi se întinde pe circa 85 de kilometri. Aici au fost construite noi stații de pompare a apei din Nistru, dotate cu instalații moderne care vor reduce din cheltuielile de exploatare, dă asigurări Nicolae Rusu, directorul Asociației utilizatorilor de apă din localitate. El spune că fermierii din regiune, care cultivă pe suprafețe întinse fructe și legume vor plăti mai puțin pentru apa folosită, inclusiv pentru că nu vor fi pierderi:

„Față de sistemul de irigare care a fost pe timpuri, acest sistem de irigare modern, datorită economiei utilajului modern instalat, agenții economici au de câștigat. Cel mai mare beneficiu aici, după sistemul reabilitat, au de câștigat la prețul unui metru cub de apă. Dacă în trecut prețul pentru un metru cub de apă era de 3 lei și 82 de bani, la moment asociația livrează apa cu 2 lei și 37 de bani.”

Unii fermieri din regiune s-au conectat de curând la rețeaua de irigare însă au reușit să salveze de la arșiță suprafețe întinse de porumb, apa ajungând și la livezile de mere, spune producătorul agricol Sergiu Grijancovschi. Fermierul are convingerea că în mai puțin de trei ani va recupera investiția făcută, întâi de toate pentru că va avea un spor la calitatea produselor cultivate:

„Vom câștiga în calitate, De exemplu, în anii secetoși aceste vișine, să spunem, pot să aibă calibrul 20. Folosind irigație sau în ani mai ploioși, pot să fie de calibrul 26. Evident că cumpărătorul, consumatorul altfel o să privească aceste fructe și vom câștiga și în cantitate. Având cantitate, calitate, evident că tragem nădejde și la un profit mai bun.”

Pentru renovarea sistemului de irigare de la Coșnița, guvernul american a investit peste 13 milioane de dolari. Astăzi, susținătorii programului au transmis Asociației utilizatorilor de apă echipament în valoare de peste 15 mii de dolari. Acest sistem poate fi folosit și mai bine de 60 de ani, cu condiția că exploatarea lui se va face respectând toate cerințe tehnice și de eficiență, notează Valentina Badrajan, directoarea executivă a Fondului Provocările Mileniului Moldova:

„Noi în continuare vom fi alături de producătorii agricoli pentru că dorim să fie asigurată durabilitatea acestei investiții. Asociația utilizatorilor de apă a fost instruită cum să opereze cu acest sistem și în continuare noi îi îndemnăm să aibă grijă de el, să fie păstrat în securitate și să cultive produse de valoare adăugată înaltă.”

Până acum au fost date la exploatare sistemele de irigare Criuleni, Lopatna și Coșnița, urmând să se încheie reconstrucția altor 7 sisteme. Valentina Badrajan spune că renovarea sistemelor de irigare a atras concomitent și investitori privați. În Criuleni, de exemplu, șase producători agricoli s-au unit și au construit mai mult de un km de rețea și două bazine pentru irigare.

***

Europa Liberă: Amintim că prin intermediul Programului Compact, susţinut de guvernul Statelor Unite ale Americii, Republica Moldova a obţinut 2010 acces la fonduri în valoare de peste 260 de milioane de dolari pentru reabilitarea drumurilor şi sistemelor de irigare. Programul a inclus iniţial şi regiunea transnistreană, dar administraţia de la Tiraspol a respins oferta.

Între timp, locuitorii satelor moldoveneşti din stânga Nistrului subordonate Chişinăului continuă să nu aibă acces la propriile terenuri de după traseul auto Râbniţa-Tiraspol. Deşi fermierii le deţin în proprietate privată, administraţia din Tiraspol nu le recunoaşte drepturile şi le cere să le ia în chirie. Anul trecut, guvernul de la Chişinău le-a oferit în premieră compensaţii substanţiale, deşi banii au ajuns cu întârziere. Anul acesta, fermierii au cerut din nou compensaţii, iar executivul a aprobat miercuri ultima tranşă restantă de 1 milion de lei, din suma totală a ajutorului în valoare de 13 milioane de lei. Detalii are Alla Ceapai.

În timp ce Guvernul interimar a alocat cu mare întârziere fermierilor din Dubăsari ultima restanță din compensațiile de anul trecut, aceștia spun că insistă şi anul acesta să fie despăgubiți pentru că nu-şi pot lucra terenurile. Fermierii cer din nou 13 milioane de lei, cât le-a fost acordat şi anul trecut, în premieră, după ce în martie administrația de la Tiraspol le-a îngrădit accesul la terenuri, e vorba de 6 mii de hectare, amplasate de-a lungul traseului Rîbniţa-Tiraspol.

Ştefan Driga, din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, este proprietarul unui teren agricol de 400 de ha. El spune că banii ceruți de fermieri nu le acoperă pierderile, ci doar o parte din cheltuieli. Fiecare hectar compensat de guvern cu 1200 de lei le-ar fi putut aduce venituri de zeci de ori mai mari, mai spune el:

„Eu, ca agent economic, întreţin acolo imobile, paznicii, întreținem lucrătorii, nu i-am alungat că nu e aşa de uşor. Oamenii au lucrat toată viaţa. Ce să facă? Unde să plece? Speram că peste un an ni se vor terenurile şi unde să căutăm oamenii pe urmă. Şi ne trebuie şi anul acesta compensaţii pentru agenţi economici şi la cotaj. Am calculat şi ar fi nevoie iar de 13 milioane. E puţin. Dar măcar ceea ce este. Ce să facem. Credem că la toamnă trebuie să se hotărască politic să ne întoarcă terenurile. Suntem în secolul 21 dar parcă am fi în anii 37 când oamenilor li se luau pământurile.”

Vicepremierul interimar pentru reintegrare Victor Osipov le-ar fi promis recent fermierilor 13 milioane de lei şi în acest an. Deocamdată nu este limpede de unde vor fi luați banii. Miercuri, la şedinţa executivului, Victor Osipov a cerut Ministerului agriculturii să identifice soluţii.

Vicedirectorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, Nicolae Ciubuc, spune că deocamdată nu e limpede când şi cu cât vor fi compensați fermierii din Dubăsari:

„Urmează să identificăm soluții ca să venim și anul acesta cu careva măsuri, dar după investirea guvernului vom vedea care vor fi pașii.”

Anul trecut fermierii din Dubăsari au ajuns în posesia compensațiilor în decembrie, deși decizia în acest sens a fost luată în iulie.

Juristul de la Promo-Lex, Alexandru Zubco, spune că găsirea unor soluții provizorii și temporare, cum ar fi compensațiile, nu va soluționa problema. Or şi în cazul despăgubirilor ar fi necesar un mecanism special, reglementat prin lege. În opinia expertului autoritățile constituționale se fac responsabile de faptul că fermierii nu au acces la terenuri. Chișinăul trebuie să fie mai ferm în a-i pedepsi pe cei care încalcă dreptul la proprietate a țăranilor, dar şi în negocierile cu Tiraspol.

„Soluții există. Știm că agenții economici de la Tiraspol au mai multe facilităţi, au acces liber, sunt scutiți de TVA, fac export în UE, în Federația Rusă, trec prin vămile Republicii Moldova. Ei sunt favorizați. Iar agenții economici din Dubăsari care sunt împroprietăriți legal nu pot face nimic, nu au acces nici la terenurile lor, la proprietatea lor privată. Respectiv, negociezi, pui la balanţă. Limitezi agenții economici din Transnistria în anumite chestii şi obligi Tiraspolul să cedeze la acest capitol. Dacă nu se soluționează aplici altă soluție, tragi la răspundere penală pentru că au ocupat ilegal terenurile. Sunt soluții, sunt mecanisme economice, juridice, dacă acele politice nu se aplică.”

Problema terenurilor a fost abordată la fiecare întâlnire de până acum între negociatorii de la Chișinău şi Tiraspol. De fiecare dată, părţile s-au acuzat reciproc de lipsă de cooperare. Chișinăul insistă ca țăranilor să le fie recunoscut dreptul la proprietate şi să-şi lucreze terenurile în baza unor certificate. Partea transnistreană dorește ca fermierii să arendeze aceste terenuri, care ar fi proprietatea nerecunoscutei „rmn”, întrucât în regiunea transnistreană nu există dreptul la proprietate privată asupra pământului.

***

Europa Liberă: Jurnalistul Serghei Ilcenko a stat patru luni la închisoare în regiunea transnistreană după ce administraţia de la Tiraspol l-a acuzat de extremism. Ajuns în sfârșit la Chișinău după ce a fost pus în libertate pe 18 iulie, ziaristul a acordat prin telefon, Allei Ceapai, un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Serghei Ilcenko
Serghei Ilcenko

Serghei Ilcenko: „Pe de o parte, ei doreau să arate că eu sunt vinovat şi că m-au reţinut pe dreptate, iar pe de altă parte că la ei totul se petrece conform legii. Am stat în detenţie patru luni. În această perioadă au încercat prin toate mijloacele posibile de presiune morală să mă forțeze să îmi recunosc vina. Fizic nu am fost agresat.

Apoi a urmat amnistia. O amnistie foarte şmecheră. Se făcea trimitere la două capete de acuzare. Unul pentru care am şi fost arestat fiind acuzat de extremism şi aţâţare la ură interetnică în baza unui text anonim publicat pe o reţea de socializare al cărui autor, potrivit KGB-ului, aş fi fost eu. Dar nu eu am scris acel text şi insist asupra acestui fapt.

Ulterior mi s-a adus cea de-a doua învinuire privind înfiinţarea unei organizaţii teroriste. În baza acestui articol amnistia este imposibilă. Deci planul lor era, aşa cum am aflat din surse din afară, nu pot spune de la cine anume, acesta: să fiu iniţial amnistiat, ca ulterior să mi se inventeze un nou dosar şi să fiu condamnat pentru crearea unei organizaţii extremiste.

Văzând că lucrurile i-au această întorsătură, am decis să iau situaţia sub control. Joia trecută, când am fost adus la securitate pentru interogaţii şi au început să mă oblige să-mi modific mărturiile anterioare, le-am propus o autodeclaraţie. Asta le convenea. După ce am mărturisit că eu am postat articolul care a stat la baza detenției, am şi fost eliberat, fără a mi se intenta un alt dosar. Procesual, cam aşa s-au întâmplat toate.”

Europa Liberă: Dincolo de aceste amănunte procesuale, în opinia dumneavoastră, ce a stat totuşi la baza mai întâi a reţinerii, după care şi a acestei eliberări, amnistieri?

Serghei Ilcenko: „În ceea ce priveşte cauzele concrete ale reţinerii, cauzele reale sunt vădite: guvernanţii sunt la modul real speriaţi de orice opinie care diferă de a lor. Cazul meu nu este unic, al meu a fost cel mai zgomotos, dar sunt mulţi oameni, mai puţin cunoscuţi, care au ajuns în situaţii mult mai dificile. Alen Bartoş – unul din organizatorii mitingului anti-regim din 28 februarie a stat cu mine într-o celulă la izolatorul de detenţie. Articolul lui nu era supus amnistierii, lui i s-a fabricat un dosar tot aşa cum mi s-a fabricat şi mie că eu am scris acel articol pe care eu de fapt nu l-am scris.

Practic tuturor participanţilor la acel miting autorizat de la Tiraspol, dar şi celor care au participat la mitingul neautorizat de la Râbniţa, le veneau persoane de la KGB, veneau noaptea, erau amenințați cu condamnare, cu răfuire fizică. Prin aceasta vreau să menţionez faptul că KGB-ul transnistrean s-a transformat într-o organizaţie extremistă, fapt care, din păcate, nu s-a reflectat în reacţiile Moldovei şi Ucrainei, şi sper că aceasta se va produce.”

Europa Liberă: Înţeleg că dacă nu v-aţi fi recunoscut vina, nu aţi fi recunoscut că aţi fi făcut apeluri la „extremism”, nu aţi fi fost eliberat?

Serghei Ilcenko: „Da, atunci, aflându-mă la KGB, la comitetul de anchetă am semnat mărturia, căci aceasta era unica modalitate de a ieşi la libertate viu.”

Europa Liberă: Dar înţeleg că vă consideraţi nevinovat?

Serghei Ilcenko: „Desigur, eu nu am făcut ceea ce mi se imputa, eu nu am postat acel text, din pricina căruia mi s-a intentat acel dosar.”

Europa Liberă: Asemenea situaţii credeţi că se mai pot repeta? Am în vedere reţinerea de persoanelor în Transnistria sub acuzaţia de extremism ca în cazul Dvs sau sub acuzaţia de spionaj în favoarea Republicii Moldova cum a fost cazul Ilie Cazac şi Ernest Vardanean?

Serghei Ilcenko: „Cred că aşa situaţii se vor mai întâmpla neapărat, în măsura în care se vor găsi oameni care vor dori să spună deschis ceva împotriva regimului existent la Tiraspol. Regimul a devenit definitiv unul banditesc, unul care nu tolerează alte opinii. Regimul a devenit în mod definitiv unul opresiv. În legătură cu aceasta vreau să menţionez faptul că la ziua de azi orice negocieri cu regimul transnistrean sunt egale de fapt cu nişte negocieri duse cu teroriştii care au luat ca ostatici o regiune întreagă.

Or, eu vreau să zic că orice idee cu privire la reintegrarea acestui regim în Moldova, este, după mine, neactuală. Ar trebui să se discute despre eliberarea regiunii de către stratul birocratic al elitei care se comportă cu restul populaţiei ca un grup de terorişti care i-a luat ca ostatici sau ca o armată de ocupaţie.”

Europa Liberă: Dacă aţi putea să ne spuneţi cîteva cuvinte despre perioada în care v-aţi aflat după gratii, despre condiţiile de detenţie.

Serghei Ilcenko: „Am stat în detenţie în condiţii inumane. Întrucât mulţi întreabă despre alimentaţie pot să vă spun că mâncarea a fost suportabilă şi suficientă. În celulă era prea strâmt. Era înădușeală, geamurile tot timpul închise, nu există nicio gură de aer. Cu alte cuvinte să rezişti acolo şi să nu te înăduşi, deja constituie o problemă. A fost o lipsă totală de ajutor medical. Văzând întâmplările colegilor de celulă celulă, nici nu am îndrăznit să mă adresez la medic.

Pot să vă aduc un exemplu: o persoană cu o durere de dinţi, căruia nu ştiam ce să-i mai facem, abia în a patra zi a primit un analgezic, şi doar peste zece zile i-a fost scos dintele. În această perioadă el s-a chinuit, avea o inflamaţie gravă, toată faţa îi era umflată. În general, în izolatorul de detenţie, ai acces la medic doar peste cîteva zile de la adresare. Acestea sunt condiţiile. Ce să mai zic?

Iniţial aveam acces la baie, ulterior s-a interzis. Ne-au propus să ne stropim afară cu apă dintr-un butoi pentru cei care doresc. În celulă eram vreo 13-16 persoane. Ultima celulă în care am stat avea vreo 15 metri, nicio ventilare. În fiecare zi eram scoşi afară la plimbare o singură dată, nu mai mult de o oră, într-o curte mai mică cam de trei ori decât celula. Iată acolo plimbă-te cât vrei. Acolo puteai doar să stai unul lângă altul şi să respiri aer. Deasupra sunt gratii, prin ele vedeam cerul. Cam acestea erau condiţiile.”

Europa Liberă: Ce planuri de viitor aveţi?

Serghei Ilcenko: „Sunt jurnalist şi am de gând să continui activitatea mea jurnalistică. În al doilea rând, văzând, această latură a regimului, văzând câţi oameni stau după gratii din învinuiri false, învinuiri inventate, consider că este de datoria mea să încep un război al meu personal cu aceşti netrebnici care ţin ca ostatici o regiune întreagă.

Aceasta este, probabil, o mulţumire pentru toţi cei care m-au ajutat şi din afară şi din închisoare. Consider că e de datoria mea să nu plec, să nu uit despre aceasta. Datoria mea este să răspund cu demnitate acestui ajutor.

Pe lângă aceasta eu în ultimii ani am început să fiu preocupat de teoriile contemporane marxiste şi am continuat să lucrez asupra ideilor mele şi în închisoare. Am ieşit cu manuscrise, cu idei, am de gând să scriu o carte. Într-un cuvânt, nu mă sperie faptul că am rămas un om dezbrăcat pe pământul gol. Trebuie să trăiesc, să lucrez. Trebuie să-mi ajut fiul să se realizeze ca jurnalist, să îşi facă studiile, dacă va fi posibil, dacă va reuşi. Avem mult de lucru. Sunt optimist.”

Europa Liberă: Vreţi să vă continuaţi activitatea de jurnalist în regiunea transnistreană?

Serghei Ilcenko: „Nu este posibil să mai lucrez în Transnistria. Sunt acum la Chişinău. Am unele dificultăţi. Voi fi amplasat, deocamdată, într-un centru de azil. Mai departe voi rezolva cumva problema cu cazarea şi serviciu.”

Europa Liberă: De ce spuneţi că nu e posibil acolo?

Serghei Ilcenko: „Acolo voi fi arestat momentan. E imposibil. Vă asigur că după ce am discutat cu Dvs., dar şi cu alte mass-media, şi mi-am expus refuzul public de a-mi recunoaşte vina, după declaraţiile pe care le fac despre Transnistria, voi fi iarăşi arestat, va fi un pas sinucigaş. În Transnistria nu mai poţi lucra ca jurnalist independent. Acolo, nu există presă independentă, există o imitare a ei şi atât.”

Europa Liberă: Jurnalistul Serghei Ilcenko, după eliberarea sa din închisoare în regiunea transnistreană, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, realizat de Alla Ceapai.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG