Franța și Marea Britanie pledează pentru un acord de reformare a UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, și ministrul britanic de finanțe, George Osborne, au afirmat luni că un acord câștigător pentru toți de reformare a Uniunii Europene este posibil pentru menținerea Marii Britanii în interiorul acesteia.

„Putem ajunge la un acord „win-win” cu Marea Britanie asupra Uniunii Europene”, a dat asigurări oficialul francez, la finalul vizitei întreprinse de cei doi la un incubator de start-up-uri din Paris. „Este foarte important ca Marea Britanie să fie păstrată în Uniunea Europeană, rolul său este de a fi în UE”, a subliniat Emmanuel Macron, citat de AFP și Agerpres.

„Ceea ce ne interesează este o Europă care să funcționeze pentru toți cetățenii săi, care să creeze locuri de muncă și bogăție”, a declarat ministrul britanic, estimând că „suntem în măsură să ajungem la un acord win-win”.

La rândul său, Emmanuel Macron a pledat pentru o zonă euro mai puternică și pentru reafirmarea proiectului său politic, care nu este bazat doar pe o monedă unică. În replică, George Osborne a afirmat că este în interesul Marii Britanii ca zona euro să fie un succes, pentru că „ea reprezintă 40% din exporturile noastre”.

Reales confortabil în urma scrutinului din luna mai, premierul conservator David Cameron a promis să renegocieze termenii apartenenței Marii Britanii la UE înainte de a convoca un referendum pe această temă până la sfârșitul anului 2017.

Duminică, publicația The Independent on Sunday a afirmat că David Cameron intenționează să convoace scrutinul în iunie 2016, mai devreme decât era așteptat.

„Dacă vom avea un acord pe care îl putem recomanda poporului britanic înainte de această dată, atunci, desigur, vom putea organiza un referendum mai devreme”, a indicat luni George Osborne.

La Paris, ministrul britanic mai are programate întâlniri cu omologul său Michel Sapin, cu premierul Manuesl Valls și cu șeful diplomației franceze, Laurent Fabius. Această deplasare este prima dintr-un turneu pe care Osborne îl va întreprinde în capitale europene, în lunile următoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...