Dar în momentul în care lista deciziilor creştea tot mai mult, suportul public pentru răspundere politică rămâne puternică şi agenţia este protejată cu înverşunare de Preşedintele Klaus Iohannis — politican de centru – dreapta şi fost Primar de Sibiu, care l-a învins pe Dl. Ponta în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.
 
Prim Ministrul insistă că cazul DNA împotriva sa este motivat politic şi deja a reuşit să treacă prin două moţiuni de cenzură în Parlament. Dar la 13 iulie el şi-a dat demisia din poziţia de lider al Partidului Social Democrat.
 
Un semnal în plus că puterea îi trece printre degete este faptul că el a început să dea semne clare că pleacă, sugerând că el este gata să-şi dea demisia dacă Dl. Iohannis va numi pe cel ce îl va înlocui în calitate de premier un membru din coaliţia, condusă de PSD.
 
Între timp, agenda Guvernului a fost suspendată total din cauza efectelor asupra politicului a scandalului anti-corupţie. Dl. Iohannis, care de nenumărate rânduri a solicitat demisia Dlui. Ponta, a trimis proiectul reformei fiscale — ce include scăderile populiste a taxelor, pe care UE le consideră şi avertizează că ele ar putea duce la lărgirea deficitului bugetar al României — înapoi la Parlament săptămâna trecută, acţiune pe care analiştii o consideră o încercare de a ridica presiunea asupra Premierului.
 
Zelul agenţiei de asemenea atrage critici recent, oponenţii săi consideră că o rata de 90 procente de condamnări e normal pentru Pyongyang şi nu Bucureşti. „În Romania cele 10 procente de achitări în cazurile administrate de DNA sunt adesea criticate. În alte ţări rata de achitări este cu mult mai ridicată — în jurul la 25 de procente,” spune Dna. Ştefan.
 
Descinderile sus-menţionate au avut de asemenea consecinţe neaşteptate; frica de procurori a paralizat administraţia publică, spune un om de afaceri, care declară că oficialii de rang mediu s-au oprit în a acorda contracte publice mediului privat din frica de a fi investigaţi.
 
Pentru unii, procurorii români au devenit prea puternici şi investigaţiile lor au efecte prea mari. Deputaţii români vor discuta toamna limitarea utilizării procedurii numită „arestul preventiv”, o măsură pe care mulţi o consideră o metodă de a tăia aripile agenţiei.
 
Totuşi operaţiunile Dnei. Kovesi se bucură de suportul a 65 e procente a electoratului, care a fost mult timp deprins cu ideea să vadă politicienii cum se îmbogăţesc în pofida salariilor modeste pe care le au. Când locuinţa Dlui. Vâlcov a fost percheziţionată ceva mai devreme în acest an, procurorii spuneau că au găsit lingouri de aur şi o pictură Renoir în safeul său.
 
Mulţi văd aceste descinderi în calitate de epurarea aşteptată de mult timp a clasei politice, care a păstrat reţeaua de influenţă în stil comunist, la fel şi clientela pentru o perioadă de aproape două decenii după executarea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
 
„Dacă nu îţi cureţi casa vreo 20 de ani şi apoi încerci cu degetele suprafeţele prăfuite,” spune Mircea Popa, un antreprenor tânăr din domeniul IT, “cu siguranţă vei strânge mut praf”.

Sursa: Financial Times