Participanții la protestul „Oprim dictatorul!” au adoptat o rezoluție. Maia Sandu: O vom duce în Parlamentul European

Participanții la protestul „Oprim dictatorul!” desfășurat astăzi în centrul capitalei au adoptat o rezoluție, în care declară că în Republica Moldova s-a instaurat oficial dictatura și îndeamnă cetățenii să participe la proteste permanente până la restabilirea democrației.

Totodată, Mișcarea de Rezistență Națională ACUM a anunțat convocarea pe 26 august 2018 a Adunării Generale a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă.

Astfel, în rezoluția aprobată, protestatarii au înaintat guvernării trei revendicări:

1) Confirmarea legalității alegerilor locale noi pentru primăria Chișinău și validarea mandatului de primar general al Chișinăului al lui Andrei Năstase.

2) Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional.

3) Demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziilor neconstituționale și ilegale ce au condus la invalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului Andrei Năstase.

„În cazul în care guvernarea nu va demara imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor noastre legitime în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localitățile țării, precum și în diasporă, comitetele locale și regionale ale Mișcării de Rezistență Națională vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, precum și a căilor de acces către acestea, se arată în textul aprobat în PMAN.

Liderul PAS Maia Sandu a declarat la finalul acțiunii de protest că manifetsanții au transmis astăzi un mesaj puternic guvernării, partenerilor de dezvoltare și întregii lumi: „Republica Moldova vrea să trăiască în democrație. Moldova vrea să aibă cetățeni care să aibă bunăstare acasă, De luni venim în localitățile dvs, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președinta PAS a anunțat că luni va merge, împreună cu liderul PPDA Andrei Năstase și alți colegi, în  Parlamentul European unde va fi transmisă rezoluția adoptată în PMAN.

„Mâine vom merge la Parlamentu UE și nu doar la Parlament, dar și la alți reprezentanți ai Uniunii Europene”, a adăugat Andrei Năstase.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.