12:54:57 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Rezoluția PROTESTULUI opoziției de la Chișinău: Acțiuni de NESUPUNERE CIVICĂ, blocarea instituțiilor capturate și Adunarea Generală a Cetățenilor pe 26 august

Politică 01.07.2018 16:10 Vizualizări4077 Autor: Ziarul National
VIDEO // Rezoluția PROTESTULUI opoziției de la Chișinău: Acțiuni de NESUPUNERE CIVICĂ, blocarea instituțiilor capturate și Adunarea Generală a Cetățenilor pe 26 august


UPDATE 17.49 // Maia Sandu anunță că merge mâine, luni, împreună cu Andrei Năstase la Parlamentul European unde vor duce Rezoluția aprobată astăzi de protestatarii de la Chișinău.

UPDATE 17.02 // Foto: Inga Grigoriu



UPDATE 16.10 // Mulțimea din centrul capitalei se îndreaptă, la îndemnul lui Andrei Năstase, către casa lui Vlad Plahotniuc și sediul Partidului Democrat.

UPDATE 16.00 // Participanții la protestul de astăzi au votat o Rezoluție în care se spune că „în R. Moldova s-a instaurat oficial dictatura”, în condițiile în care, pentru prima dată de la Independență, au fost anulate alegeri.

Printre revendicările protestatarilor se numără confirmarea alegerilor locale noi din Chișinău și validarea mandatului de primar al capitalei al lui Andrei Năstase, anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional, dar și demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au invalidat alegerile din capitală.

În caz contrar, protestatarii vor organiza acțiuni de nesupunere civică, inclusiv proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, dar și „blocarea instituțiilor capturate, inclusiv a căilor de acces către acestea”.

În aceeași Rezoluție, pentru data de 26 august 2018 se anunță un nou protest masiv - Adunarea Generală a Cetățenilor.

UPDATE 15.54 // Imagini cu drona, publicate de „Agora”, cu privire la numărul de participanți la acțiunea de protest de astăzi.



UPDATE 15.50 // Nata Albot îndeamnă cetățenii să iasă să protesteze „ori de câte ori va fi nevoie”, inclusiv în sate, împotriva dictaturii care „mimează reforme”, „acaparează afaceri prin atacuri raider, bănci, televiziuni”, își ține copiii și nevestele în străinătate, în timp ce cetățenilor nu li se creează condiții bune în școli sau drumuri decente etc.



UPDATE 15.44 //
Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a venit la protest cu un avion de jucărie legat la mâna dreaptă, pledează pentru crearea, în fiecare sat din R. Moldova, a unor „celule ale rezistenței”, instituite „fie în jurul preotului, fie în școli” etc. Următorul obiectiv anunțat de Năstase este „atragerea polițiștilor de partea protestatarilor”.



UPDATE 15.27 // Poliția susține că, la această oră, la mitingul din PMAN s-ar afla circa 5 000 de oameni, de zece ori mai puțini decât spun organizatorii.



UPDATE 15.15 //
Scriitorul și publicistul Vitalie Ciobanu amintește că cetățenii R. Moldova au protestat de multe ori în centrul Chișinăului și toți guvernanții de la Independență încoace „ne-au tot promis marea și sarea, că vom fi liberi și vom avea democrație”, dar aceste promisiuni „s-au spart ca un balon de săpun”.

„În noaptea de 19 iunie, când justiția vândută a luat acea decizie (de a anula alegerile - n.r.), senzația a fost că trăim un nou 7 aprilie juridic”, a declarat Ciobanu, amintind că toți cei care se fac vinovați de violențele de acum nouă ani au revenit în posturi decizionale.

„La pușcărie!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!”.

UPDATE 15.12 // Ofițerul în rezervă Rosian Vasiloi: „Noi trebuie să fim uniți pentru a da jos această guvernare ticăloasă”. Acesta a făcut apel către foștii săi colegi din Ministerul de Interne și cel al Apărării ca să procedeze precum au făcut-o oamenii legii din Georgia și Armenia, care au trecut de partea protestatarilor.

„Poliția e cu noi”, scandează protestatarii.

UPDATE 15.01 // Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că, „dacă reforma justiției ar fi fost un fapt real și nu unul mimat”, alegerile din Chișinău nu erau astăzi anulate.

„R. Moldova a devenit un bolnav al Parteneriatului Estic”, a punctat Munteanu, adăugând că republica este privită astăzi cu „multă neîncredere”, guvernarea este „disfuncțională”, iar justiția „se supune intereselor de grup, nu cetățenilor nedreptățiți”.

UPDATE 14.59 // Octavian Țâcu: „Am venit să spunem Europei și întregii lumi că avem alternativă la guvernare. Noi suntem alternativa!”.

UPDATE 14.56 // Pe rețelele de socializare au apărut poze de la protest, care au fost realizate cu drona. Reprezentanții Poliției spun că la protest ar fi prezente în jur de 4 000 de persoane. Organizatorii nu au numit, deocamdată, un număr al celor prezenți în PMAN, dar vorbesc de pe scenă despre „o mare de oameni”.









UPDATE 14.45 // Istoricul Octavian Țâcu remarcă derapajele antidemocratice de astăzi din mai multe state europene, cum ar fi Ungaria sau România: „O mare de oameni a venit să apere democrația la Chișinău. Chișinăul dă astăzi o lecție Europei”.

Potrivit lui Țâcu, acum este „un început care va mătura toată clasa politică ce nu trebuia să existe după Independență”.

„Cineva încerca să ne spună că mămpliga nu explodează și capul plecat sabia nu-l taie. Nu este adevărat!”, a declarat istoricul, adăugând că și acum 100 de ani poporul s-a ridicat și și-a ales un viitor românesc și european, referindu-se la Marea Unire, iar în timpul regimului sovietic au existat mai multe grupuri de rezistență care s-au opus cu demnitate acestuia.

Octavian Țâcu a declarat că, astăzi, în R. Moldova, un partid cu 15% la alegeri a ajuns să dețină puterea și, prin șantaj, peste 800 de primării. „Libertate!”, „Jos dictatura!”, „Jos votul mixt”, a strigat Țâcu împreună cu miile de oameni veniți la protest.

Istoricul a avut un mesaj în limba rusă și pentru „prietenii” săi de alte etnii: „Într-o Moldovă europeană, și copiii dvs. vor avea viitor!”.

UPDATE 14.33 // Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a deschis acțiunea de protest, menționând că, de la ultimul protest al opoziției în centrul capitalei, „lucrurile s-au agravat”, în pofida protestelor cetățenilor și mesajelor dure ale partenerilor externi.

„Mafia lui Plahotniuc și Dodon a pus stăpânire totală pe instituțiile statului. Pentru prima dată de la Independență, alegerile au fost anulate și pentru prima dată nicio instituție a statului nu a încercat să se opună, îndeplinind ordinele lui Plahotniuc. Aceasta înseamnă începutul dictaturii”, a declarat Maia Sandu.

Lidera PAS a îndemnat cetățenii să fie solidari, să reziste și să nu se lase „intimidați de regim”: „Regimul ne-a declarat nouă, cetățenilor, război. Război democrației. Azi au anulat alegerile pentru că nu le-a plăcut primarul ales, mâine pot da ordin să fie nimiciți cei care îi critică”.

Maia Sandu a mai făcut apel la Poliție să curme orice încercare de provocări la acțiunea pașnică de protest, iar conducerii postului public de televiziune, „Moldova 1”, să reflecteze obiectiv evenimentul.



UPDATE 14.15 // La protest au fost aduse manechine cu pozele judecătorilor care au invalidat alegerile din Chișinău, printre care magistratele Rodica Berdilo, Luiza Gafton și Ion Druță, președintele CSJ, a președintei Comisiei Electorale Centrale și a membrului aceleiași structuri, Alina Russu și Iurie Ciocan, dar și a lui Vlad Plahotniuc, toți îmbrăcați în haine de pușcăriași.



UPDATE 14.05 // Mulțimea scandează „Jos Mafia!”.

UPDATE 13.55 // La această oră, în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat deja câteva mii de oameni. Circulația rutieră pe bd. Ștefan cel Mare a fost sistată.

Comitetului de Rezistență Națională „ACUM”, creat pe 26 iunie curent, după invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău de către instanțele de judecată din R. Moldova, organizează astăzi un protest în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei.

Printre revendicările Comitetului de Rezistență Națională, din care fac parte lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, isdtoricul Octavian Țâcu, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, directorul Institututlui de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie etc., se numără validarea alegerilor locale noi din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, anularea sistemului mixt, dar și demisia și urmărirea penală a judecătorilor care au decis anularea alegerilor din capitală, pe motiv că ambii candidați au făcut agitație electorală în ziua alegerilor.

Menționăm că protestul va demara la ora 14.00, în timp ce o companie de băuturi alcoolice organizează, începând cu ora 15.00, un concert în curtea Universității Tehnice din Moldova, cu participarea interpretei din România, Delia.

Concomitent cu protestul de la Chișinău, cetățenii din diasporă vor manifesta în mai multe orașe din Europa, exprimându-și solidaritatea cu protestatarii de acasă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md