13:55:01 28.03.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Fascinanta PĂDURE DE PIATRĂ. Monumentul geologic are o vârstă de sute de milioane de ani!

Știri 01.07.2018 15:30 Vizualizări2055 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Fascinanta PĂDURE DE PIATRĂ. Monumentul geologic are o vârstă de sute de milioane de ani! Sursa: cunoastelumea.ro


În provincia chineză Yunnan se află un monument geologic de mare frumusețe, cu aspect impresionant. Este vorba despre o fascinantă „pădure de piatră”, numită Shilin de către chinezi. Ciudatele formațiuni de calcar ocupă o suprafață enormă de 500 de kilometri pătrați.

Vârsta ciudatelor formațiuni carstice este de circa 270 de milioane de ani. Ele s-au format prin acțiunea mai multor factori naturali. Calcarul a fost, de-a lungul miilor de ani, fragmentat și fisurat de către seisme puternice și, în paralel, a fost erodat de către apă și vânt, rezultând formațiunile neobișnuite pe care le putem admira astăzi.

Miile de formațiuni gigantice au forma unor stalagmite, printre care, dacă îți găsești drum și reușești să avansezi, te poți rătăci cu ușurință. Shilin este o zonă divizată în mai multe mici „păduri de piatră” și conține în plus și alte obiective cu înfățișare spectaculoasă, printre care se numără cascade, lacuri (dintre care unul dispune și de o mică insulă), grote și peșteri. Tot acolo se află și un râu subpământean.

Una dintre atracțiile de la Shilin este Piatra Ashima. Această formațiune are o poveste ce amintește de unele legende românești, cu privire la personaje ce s-au preschimbat în stane de piatră, pentru a scăpa de vrăjmași, de urmăritorii lor. Se povestește că Ashima, o frumoasă fată ce trăia în vechime pe acele meleaguri a fugit în pădure și s-a preschimbat în stană de piatră, deoarece familia sa îi interzisese să își unească destinul cu tânărul pe care îl iubea.

Unele dintre formațiunile geologice de la Shilin au aspectul unor arbori pietrificați, de aici și numele de „Pădurea de piatră”. Acolo unde astăzi se află neobișnuita Pădure de Piatră – obiectiv unic la nivel mondial, exista, cu aproximativ 270 de milioane de ani în urmă, o mare cu adâncime redusă, care între timp a secat. Pe durata epocii geologice numite Permian s-au acumulat depozite de gresie, intercalate cu straturi de calcar. Cu timpul, calcarul de la suprafață a fost modelat de către șuvoaiele de apă și curenții de aer, rezultând un straniu peisaj, de o frumusețe nepământeană.

Sursa: cunoastelumea.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md