22:41:02 24.04.2024
Stiri

Un expert ONU reclamă cazuri de presiuni asupra avocaților și jurnaliștilor din R. Moldova: „Am fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări la adresa apărătorilor drepturilor omului atunci când au criticat deciziile Guvernului”

Social 30.06.2018 14:00 Vizualizări1520 Autor: Ziarul National
Un expert ONU reclamă cazuri de presiuni asupra avocaților și jurnaliștilor din R. Moldova: „Am fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări la adresa apărătorilor drepturilor omului atunci când au criticat deciziile Guvernului”


Deși legislația din R. Moldova este „satisfăcătoare”, situația apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova necesită îmbunătățiri, iar autoritățile trebuie să adopte o abordare mai pozitivă față de aceștia și să recunoască public rolul esențial al societății civile.

Concluziile îi aparțin raportorului special al ONU, Michel Forst, care și-a încheiat ieri prima sa vizită oficială în R. Moldova. Timp de cinci zile, expertul s-a întâlnit cu oficiali de la Chișinău, reprezentanți ai sistemului judiciar, ombudsmanul, precum și cu apărătorii drepturilor omului și reprezentanții societății civile, ai mass-media și ai comunității diplomatice. Raportorul special al ONU a avut și o vizită în regiunea transnistreană, unde s-a întâlnit cu autoritățile de facto și cu apărătorii drepturilor omului care activează în Tiraspol..

„Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație. În plus, reprezentanții instituțiilor naționale de apărare a drepturilor omului din Moldova se simt ignorați în practică”, a spus Forst, raportorul special privind situația apărătorilor drepturilor omului. Guvernul trebuie să pună capăt atitudinii sale punitive față de apărătorii drepturilor omului și să adopte o abordare care să ofere mai mult suport societății civile, în ciuda posibilelor dezacorduri și critici”, se arată în declarația lui Michel Forst.

„Deși organizațiile societății civile și apărătorii drepturilor omului au dreptul de a activa liber în domeniul drepturilor omului și Guvernul s-a declarat în mod public deschis față de implicarea în asemenea activități, în practică apărătorii drepturilor omului se confruntă cu mai multe provocări. Am fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări la adresa apărătorilor drepturilor omului din partea autorităților publice, mai ales atunci când au criticat deciziile Guvernului”, a spus expertul ONU.

Raportorul ONU a auzit, în timpul vizitei sale în R. Moldova, acuzații de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor: „Am format informat despre acuzații penale fabricate, cum ar fi emiterea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite împotriva judecătorilor care încearcă să investigheze cauze și să ia decizii în mod independent, în cauzele sensibile din punct de vedere politic”.

Raportorul special al ONU și-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul constructiv pentru a identifica modalități de consolidare a societății civile în Moldova și de a sprijini eforturile Guvernului în elaborarea unei noi legislații privind protecția apărătorilor drepturilor omului.

Michel Forst va prezenta un raport final cu constatările și recomandările sale Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md