15:43:34 20.04.2024
Stiri

Un fost partener de protest al lui Năstase DEZVĂLUIE că liderul PDA a făcut „tot posibilul și imposibilul” ca să fie SCOS din cursă de către CEC și instanța de judecată

Partide/Comunicate 30.06.2018 12:01 Vizualizări4357 Autor: Ziarul National
Un fost partener de protest al lui Năstase DEZVĂLUIE că liderul PDA a făcut „tot posibilul și imposibilul” ca să fie SCOS din cursă de către CEC și instanța de judecată facebook


Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, ar fi presat-o pe Maia Sandu ca dânsul să fie înaintat în calitate de „candidat unic” la alegerile pentru Primăria Chișinău, chiar dacă nicio clipă nu și-ar fi dorit această funcție. Mai mult, staff-ul lui Năstase ar fi făcut „tot posibilul și imposibilul” pentru ca acesta să fie scos din cursa electorală. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul socialist Grigore Novac, alături de care liderul PDA a protestat acum doi ani.

Acesta mai spune într-o postare pe blogul său că a fost mare ceartă în ceea ce privește desemnarea „candidatului unic”, pentru că și Maia Sandu ar fi vrut să candideze. „Discuția a intrat în impas când au atins tema „candidatului unic” pentru Chișinău. Sandu afirma că PAS are șanse mult mai mari în Chișinău, iar alegerile prezidențiale din 2016 confirmă acest fapt prin rezultatele obținute. Năstase i-a reproșat și a adus argumente că el, în calitate de candidat, are șanse la fel cum are PAS-ul. Printre argumentele aduse era și faptul că susținătorii lui Năstase, în special cei din conducerea PDA, îi reproșează că prea mult cedează celor de la PAS. Tensiunea și presiunea pe intern îl făcea pe Năstase să fie și mai categoric, iar cei care făceau presiune cel mai mult erau Slusari, Machedon și Moțpan”.

După ce ar fi câștigat această confruntare cu PAS, Andrei Năstase nu a urmărit decât faptul să-și mențină partidul pe linia de plutire în preajma alegerilor parlamentare.

„Toate sondajele de opinie făcute publice, dar și cele interne indicau că în urma scrutinului prezidențial ratingul personal a Maiei Sandu, dar și al PAS a crescut enorm de mult în raport cu Andrei Năstase și Platforma „DA”. Conform sondajului făcut public la 30 martie 2018 de către Institutul Internațional Republican (IRI), PAS avea un rating de 20% iar Platforma „DA” - 4%. Năstase înțelegea perfect că unica șansă de reanimare a PDA înainte de scrutinul parlamentar este de a participa la alegerile locale din Chișinău, iar candidatul unic să fie anume el. Altă șansă nu exista, iar participarea la parlamentare cu un rating de 4% era un fiasco. Năstase se avântă în cursa electorală, dar cel mai mult își dorea să fie scos din cursa electorală de către CEC și instanța de judecată. Pentru a pune în aplicare acest plan diabolic, staff-ul lui Năstase a făcut posibilul și, pe alocuri imposibilul, pentru a fi scos din cursa electorală”, mai adăugă Novac.

Pentru a grăbi procesul de scoatere a sa din cursa electorală, Năstase ar fi recurs la „încălcarea” Codului Electoral. „Primul lucru care l-a făcut a fost afișarea în spațiul public a mai multor poze unde apare Năstase alături de politicieni străini, însoțită de agitație electorală. Toate aceste acțiuni cad sub incidența art. 52 alin (3), care indică expres că se interzice concurenților electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni ai R. Moldova în acțiunile de agitație electorală. Fiind și jurist de profesie, Andrei Năstase știa despre încălcările electorale pe care le comite conștient și intenționat”.

Novac mai afirmă că toate aceste încărcări care ar fi fost comise de Năstase au fost făcute pentru a provoca socialiștii să facă contestații la Comisia Electorală de Circumscripție Electorală. „Socialiștii au înțeles jocul și nu i-au dat motiv lui Năstase să se victimizeze și să-și atingă scopul propus. Astfel, miza lui Năstase nu era Primăria, dar era dorința de a ridica ratingul personal și al partidului, de a se victimiza și de a ridica valul protestelor stradale, de a intra în alegeri parlamentare pe valul protestelor, dar și de a reanima poziția de lider al protestelor de dreapta”, a mai adăugat acesta.

Andrei Năstase nu a comentat aceste acuzații.

Menționăm că liderul PPDA a câștigat alegerile din Chișinău în fața socialistului Ion Ceban cu peste 52%, dar instanțele de judecată au anulat alegerile pe motiv că ambii candidați au făcut agitație electorală în ziua turului doi de scrutin. În ultima săptămână, opoziția a organizat mai multe alegeri la Chișinău, solicitând validarea alegerilor locale noi din Chișinău și anularea sistemului mixt.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md