Consecințele ploilor de ieri. 29 de locuințe au fost inundate, nu a scăpat nici clădirea Primăriei

ploi

Mai multe străzi, subsoluri și locuințe au fost inundate în urma ploilor din a doua jumătate a zilei de vineri, 29 iunie. Autoritățile municipale din Chișinău anunță că vor acorda ajutoare din Fondul de rezervă persoanelor care s-au pomenit cu locuințele în apă

Sâmbătă, la Primărie a fost convocată o ședință de lucru pentru lichidarea consecințelor ploilor, transmite IPN.

Viceprimarul Nistor Grozavu a comunicat că apa a ajuns în 25 de apartamente și patru locuințe particulare. Nu a scăpat nici clădirea Primăriei. Inundații au fost raportate și în sediul Preturii Botanica. Vântul a doborât la pământ mai mulți copaci, unul dintre ei prăbușindu-se peste o conductă de gaze din orașul Codru. Au fost avariate și câteva automobile. Pe timp de ploaie, troleibuzele au înregistrat întârzieri de circulație de circa 20-40 de minute, în special pe străzile Calea Ieșilor, Muncești și alte zone vulnerabile.

Potrivit viceprimarului, este necesar să fie curățată canalizarea pluvială, acolo unde este înfundată. O problemă sesizată sunt racordările neautorizate de către agenții economici la rețelele municipale de scurgere. Viceprimarul a mai spus că puteau fi mai puțin grave consecințele ploii dacă albia râului Bâc ar fi fost curățată. Autoritățile examinează posibilitatea de a începe chiar anul curent curățarea râului Bâc, dar și implementarea unui proiect de extindere a zonei pluviale.

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a declarat că alocațiile persoanelor care au avut de suferit vor fi acordate în baza evaluărilor pe care le vor face comisiile din sectoare.

Și în țară, ploile abundente din după-amiaza de vineri s-au lăsat cu inundații. În localitatea Gherman, raionul Ungheni, șuvoiul de apă a inundat zece gospodării. La fața locului, salvatorii au intervenit pentru pomparea apelor din beciuri și ogrăzi. Au fost ridicate diguri de protecție pentru ca apa care se scurge de pe trasee să nu intre în casele oamenilor. Sunt raportate pierderi și de agricultorii din raioanele Hâncești, Florești și Ialoveni. Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze prejudiciile înregistrate.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma precipitațiilor nu au fost înregistrate victime.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente