02:51:57 19.04.2024
Stiri

CEC declară NULE alegerile din Chișinău, municipiu ce urmează a fi condus de un primar INTERIMAR până în 2019: „Mi se pare o deficiență în logica magistratului care pune sub semn de întrebare întreaga decizie”

Politică 29.06.2018 15:22 Vizualizări2972 Autor: Ziarul National
CEC declară NULE alegerile din Chișinău, municipiu ce urmează a fi condus de un primar INTERIMAR până în 2019: „Mi se pare o deficiență în logica magistratului care pune sub semn de întrebare întreaga decizie”


Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat astăzi act de decizia instanței de judecată și a declarat nule alegerile locale noi din Chișinău, la propunerea președintei autorității electorale, Alina Russu, în timp ce zeci de oameni protestau în fața instituției.

Decizia a fost aprobată cu voturile a cinci membri CEC - Alina Russu, Iurie Ciocan, Rodica Ciubotaru, Veaceslav Agrigoroaie și Andrei Volentir, iar Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza au votat împotrivă.

Russu și-a motivat propunerea prin faptul că în Chișinău nu mai poate fi organizată votarea repetată, cu excluderea candidaților care au încălcat Codul Electoral, fapt stabilit printr-o decizie definitivă a judecății, fiindcă până la alegerile ordinare a rămas mai puțin de un an.

Membrul CEC Vladimir Șarban a remarcat faptul că în decizia primei instanțe de judecată nu se spune nimic despre încălcările din turul întâi al alegerilor din Chișinău, dar, cu toate acestea, și rezultatele turului întâi au fost declarate nule.

„Mi se pare o deficiență în logica magistratului (Rodica Berdilo - n.r.) care pune sub semn de întrebare întreaga decizie”, a apreciat Șarban. Acesta a întrebat-o și pe Alina Russu de ce trebuie declarat nul și turul întâi al alegerilor locale noi din capitală, iar președinta CEC a recunoscut că și dânsa nu a prea înțeles argumentele instanței, dar își va putea expune opinia abia după încheierea mandatului la CEC.

Un alt membru al CEC, Sergiu Gurduza, a propus amânarea votării acestei decizii, pentru a solicita explicații de la instanța de judecată vizavi de aplicarea acesteia, întrucât ar exista diferențe între rechizitoriu și partea de motivare.

„Tărăgănarea acestei probleme ține în încordare opinia publică”, a spus Alina Russu care nu a susținut propunerea, împreună cu Iurie Ciocan.

Prezent la ședință, Andrei Năstase, care a câștigat alegerile din capitală, a intervenit și a declarat că dânsul este „o persoană nevinovată”, fiindcă nici instanța nu l-a sancționat pentru încălcările stabilite și i-a învinuit pe Ciocan și Russu că ar executa comenzi politice.

Membrul CEC, Iurie Ciocan, a ținut să remarce faptul că organele electorale au solicitat validarea rezultatelor alegerilor, iar instanța a luat o altfel de decizie. Cât despre anularea rezultatelor turului întâi, Ciocan spune că turul doi este o „continuare logică a turului I” și de aceea i se pare „judicios” de a stopa aici procesul electoral și de a aștepta alegerile de la anul viitor.

„Nu voi susține o asemenea decizie. Să-ți asumi în situația care este în stradă, și nu dă Doamne să se agraveze, este un risc prea mare pentru CEC. Nu e vina noastră că a fost aprobată o asemenea decizie pe care nici noi nu o înțelegem, nici societatea, nici partenerii de dezvoltare, nici premierul care solicită soluții de modificare a legislației până marți. Observatorii au spus că deficiențele din turul întâi și turul doi n-au fost de natură să influențeze rezultatele alegerilor, iar în dispozitiv nu este nicio referire la excluderea candidaților care au încălcat Codul Electoral”, a mai adăugat Vladimir Șarban.

Amintim că alegerile locale noi din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase cu peste 52%, au fost anulate pe 19 iunie curent de către magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, decizie menținută ulterior de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Oficialii din SUA și UE au catalogat drept „netransparentă” și „o amenințare la adresa democrației” această decizie, iar opoziția anunță proteste săptămânale pentru a cere validarea rezultatelor scrutinului din capitală și anularea sistemului mixt de vot.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md