Specialiștii moldoveni vor fi instruiți în România și Italia în aplicarea tehnicilor inovative la tratarea maladiilor cardiovasculare

Specialiștii din domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei din Republica Moldova vor fi instruiți în realizarea tehnicilor moderne a procedurilor invazive și neinvazive pe cord de către specialiștii în domeniu din Italia și România.

În acest sens, astăzi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un nou Acord de colaborare în cardiologie și cardiochirurgie cu Universitatea Bicocca din Milano Policlinico di Monza Hospital Group.

Documentul prevede cooperarea între Universitatea din Italia și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internațional ,,Medpark”, Universitatea de Medicină ,,Titu Maiorescu” din București, Spitalul Monza din  București.

Documentul specifică desfășurarea mai multor programe de formare profesională cu individualizarea mai multor domenii principale de pregătire a cadrelor cum ar fi cardiologie, hemodinamică, chirurgie valvulară (operațiile plastice reconstructive), chirurgia coronariană, consolidarea capacităților diagnostice, imagistice ale BCV, inclusiv în domeniul ecografiei transesofagiene perioperatorii.

Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord.

„Bolile cardiovasculare, din păcate,  ocupă primul loc în rândul bolilor netransmisibile. Acordul semnat astăzi vine ca un suport considerabil în acțiunile Ministerului privind prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare în țara noastră.  Schimbul de experiență între țări va contribui la  dezvoltarea abilităților și cunoștințelor specialiștilor în tratamentul bolilor cardiovasculare și dezvoltarea serviciului cardiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Statisticile anului 2017, arată că circa 680.135 de persoane suferă de boli ale aparatului circulator și au fost efectuate circa 4720 de intervenții pe cord.

„În cadrul colaborării,  pe parcursul celor circa  doisprezece ani, am întâlnit buni profesioniști, dedicați și cu grijă pentru pacienți, iar contribuția noastră a fost de a ne împărtăși propria experiență și de a face schimb de practici, ceea ce s-a dovedit a fi o bună modalitate de cooperare pentru toate părțile implicate, pe care am decis să o continuăm”, a menționat președintele Grupului Spitalicesc Policlinico di Monza, Massimo de Salvo.

Menționăm că, începând cu anul 2006, Republica Moldova colaborează cu Cardioteamul Grupului Policlinic din Monza  în pregătirea specialiștilor în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei.

Echipele cardiologice și cardiochirurgicale italiene au realizat  mai multe vizite în Republica Moldova în cadrul cărora au efectuat operații pe cord deschis  la pacienții adulți și copii în Departamentul de cardiochirurgie a Spitalului Clinic Republican.

Tinerii specialiști au avut posibilitatea de a participa la Cursurile Internaționale organizate în cadrul Fundației „Ettore Majorano” având ca sediu locația Erice (Sicilia). Au fost efectuate teleconferințe on-line, având ca obiectiv prezentări tematice, reportaje din sălile de operații în direct, însoțite de comentariile celor mai renumiți cardiochirurgi din Europa.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.