Moldova ar putea avea noi cooperări în domeniile științei și cercetării cu Uniunea Europeană

bruxelles_2.2

Intensificarea relațiilor bilaterale în domeniile educației, culturii, tineretului și sportului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) a fost discutată de ministrul Monica Babuc și comisarul european Tibor Navracsics, în cadrul unei întrevederi care a avut loc astăzi la Bruxelles.

În debutul discuțiilor, Monica Babuc a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova pentru continuarea parteneriatului strategic cu UE, inclusiv pe dimensiunea educației și culturii, astfel fel încât parcursul de integrare europeană a țării noastre să devină unul ireversibil.

Oficialul a punctat principalele reforme și măsuri întreprinse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în domeniile pe care le gestionează, printre care: procesul intens de revizuire curriculară; promovarea educaţiei incluzive, educației pentru drepturile omului și cetățenia democratică; consolidarea dialogului social dintre instituțiile de învățământ profesional tehnic și piața muncii; dezvoltarea și promovarea învățământului dual; aderarea la programele „Europa Creativă” și „Erasmus+”;

Totodată, ministrul Monica Babuc a solicitat asistență în intensificarea schimbului de experiență și  bune practici dintre statele membre UE și Republica Moldova în elaborarea politicilor ce țin de formarea profesională a cadrului didactic, salarizarea profesorilor și redobândirea prestigiului profesiei de pedagog; aplicarea la nivel înalt a TIC în educație; auto-certificarea Cadrului Național al Calificărilor; dezvoltarea capacităților actorilor culturali pentru a accesa proiecte finanțate prin programul „Europa Creativă”; dotarea centrelor regionale de tineret; acordarea suportului financiar pentru organizațiile de tineret, dar și pentru modernizarea infrastructurii sportive etc.

La rândul său, Tibor Navracsics a menționat că viitorul program al UE pentru domeniul culturii va fi dedicat dezvoltării industriilor creative. În context, acesta a încurajat Republica Moldova să continue să investească în acest domeniu. De asemenea, comisarul european a exprimat deschidere pentru o interacţiune cât mai dinamică între statul nostru și UE, dând asigurări că va sprijini în continuare eforturile țării noastre în procesul de transformare și modernizare a domeniilor educației, culturii, tineretului și sportului.

La final, părțile au convenit să continue dialogul, iar comisarul european Tibor Navracsics a acceptat invitația de a vizita Republica Moldova la începutul anului viitor, pentru a participa la un eveniment național dedicat industriilor creative și oportunităților oferite de programul „Europa Creativă”.

Menționăm că în perioada 27-28 iunie ministrul Monica Babuc se află într-o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit și cu comisarul european pentrucercetare, știință și inovare, Carlos Moedas.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente