joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeÎngrășămintele simple solubile în apă - uneltele flexibile în sporirea recoltelor

Îngrășămintele simple solubile în apă – uneltele flexibile în sporirea recoltelor

Recomandate

Hrănirile foliare

Despre eficacitatea absorbției nutrienților prin aparatul foliar există o mulțime de dezbateri aprinse în viața de zi cu zi. Dar, privind înainte, o să spunem că nutriția foliară a plantelor a fost dovedită și recunoscută de mult timp de comunitatea științifică. Încă în 1843 s-a stabilit că planta este capabilă să asimileze fierul nu numai prin rădăcini, ci și prin frunze. K.A Timiryazev, studiind cloroza, a constatat că dacă o frunză absolut palidă va fi înmuiată în sare de fier, atunci după un timp oarecare vor apărea pe ea pete verzi. Iar experimentele lui N.I. Sidorin au arătat că asimilarea fierului numai prin frunze poate satisface pe deplin necesitatea plantei în acest element. J. Bussengo a arătat că atunci când o soluție de sulfat de calciu este aplicată pe suprafața frunzei, ionii pătrund în parenchim.

În publicațiile contemporane ale Institutului Internațional de Nutriție a Plantelor (IPNI) se spune că hrănirile foliare sunt capabile să crească în mod semnificativ recoltele culturilor. Ele sunt relevante, în special, în perioadele critice de dezvoltare, cum ar fi înflorirea primăvara și creșterea activă a fructelor. În calitate de material ilustrativ se dă un exemplu de hrănire foliară a viței de vie cu zinc cu două săptămâni înainte de înflorire. Această procedură îmbunătățește semnificativ formarea ciorchinelor și bobițelor. Iar tratarea viței de vie toamna cu preparate ce conțin fier și bor întărește formarea de muguri și flori pentru anul viitor.

Aprovizionare direcționată și asimilarea rapidă

În care cazuri este necesar să se utilizeze hrănirile foliare? Faptul este că sistemul radicular al plantelor, fiind principalul furnizor de elemente nutritive, nu întotdeauna poate absorbi substanțele necesare din sol, chiar dacă se respectă dozele de îngrășăminte standard. Acest lucru se poate întâmpla datorită temperaturilor scăzute, umidității și permeabilitatea pentru aer a solului, pH-ul soluției solului și concentrației sporite a acestuia, trecerea compușilor în forme inaccesibile și, de asemenea, activitatea insuficientă a sistemului radicular în fazele inițiale de dezvoltare, sau în legătură cu vătămarea acestora. În toate aceste cazuri, aprovizionarea cu elemente nutritive prin frunze nu este doar dorită, ci și obligatorie. În plus, hrănirile foliare pot elimina rapid deficiența cauzată de stres a oricărui element, poate lansa un anumit proces fiziologic, asigură rezistența plantelor la boli și a influiența calitatea producției. Și toate astea în timp de 1-2 zile, iar uneori și în decurs de câteva ore. Astfel, magneziul, după 5 ore, este absorbit de aparatul foliar în proporție de 50%, azotul – 80%. Cu toate acestea, costurile aplicării hrănirilor foliare sunt nu prea mari în comparație cu valoarea producției obținute.

Astfel, utilizarea îngrășămintelor calitative solubile în apă, adițional la fertilizarea minerală de bază, sporesc indicatorii cantitativi și calitativi ai recoltei oricărei culturi, ceea ce în cele din urmă afectează pozitiv rentabilitatea producerii agricole.

Îngrășămintele solubile în apă produse de EuroChem

De mai bine de 15 ani, EuroChem ocupă poziții de lider pe piața mondială a produselor agrochimice, în mare parte datorită calității materiilor prime și tehnologiilor de producție verificate, care garantează conținutul maxim de elemente valoroase și absența metalelor grele și a altor poluanți în produsul final. Iar aceasta, la rândul său, este principala condiție pentru producerea îngrășămintelor solubile în apă (ÎSA).

ÎSA diferă de îngrășămintele granulare standard, în primul rând printr-un conținut foarte scăzut de precipitat insolubil – mai puțin de 0,01%. Acest lucru este extrem de important atunci când se lucrează în sol protejat sau la efectuarea hrănirilor foliare cu stropitoarele, deoarece precipitatul poate deteriora echipamentul. În același timp, îngrășămintele conțin o cantitate minimă posibilă de clor, sodiul este absent. Toate produsele din linia ÎSA sunt potrivite pentru aplicarea cu apă de irigare, cu sisteme de nutriție prin picurare în sol protejat, hraniri foliare, inclusiv în amestecuri de rezervoar cu pesticide.

Utilizarea ÎSA face posibilă sporirea recoltei și ameliorarea indicatorilor de calitate a producției agricole (proteine, zaharuri, grăsimi și vitamine); creșterea rezistenței plantelor la stres de natură diferită, agenți patogeni și dăunători; nutriția echilibrată în perioadă critică de dezvoltare; creșterea rapidă și uniformă datorită eficienței sporite de asimilare a substanțelor nutritive; recoltarea timpurie.

Fosfat de monoamoniu 12:61:0

Un îngrășământ unic cu azot și fosfor cu cel mai mare conținut de fosfor (P2O5 – 61%) și absența totală a substanțelor de balast este fosfatul de monoamoniu (MAP). Este recomandat pentru utilizare la începutul vegetație când aprovizionarea cu fosfor este esențială pentru formarea sistemului radicular la plantelor tinere. Cea mai favorabilă în această situație este combinația dintre fosfor și azot amoniacal. MAP este considerat un îngrășământ mai sigur și mai eficient decât fosfatul de uree. Acesta poate fi administrat împreună cu PUF, preparate biologice și alte îngrășăminte, cu excepția celor care conțin calciu și magneziu. EuroChem produce fosfat de monoamoniu la propria uzina „Lifosa” din Letonia.

Fosfat de monopotasiu 0:52:34

O sursa sigură și eficientă de fosfor și potasiu pentru orice sistem de cultivare a legumelor, fructelor și pomușoarelor este fosfatul de monopotasiu (MKP). Anume absența azotului îl face atât de neînlocuit. Potasiul și fosforul din produs sunt foarte accesibile și ușor de asimilat de plante. MKP contribuie la o coacere mai bună, păstrarea fructelor, acumularea de zaharuri în ele, contribuie la iernarea tufelor de pomușoare, asigură o creștere stabilă a recoltei și a calității producției. Este deosebit de eficient la cultivarea legumelor în teren protejat la o concentrație ridicată de săruri în apa de irigare.

Pentru pregătirea pomilor fructiferi, arbuștilor și a viței de vie pentru iarnă, mai ales dacă vara a fost ploioasă și rece, este necesar de a fertiliza plantațiile culturilor cu o soluție MKP în doză de 3-4 kg/ha. Aceasta va asigura rezistența la iernare și stabilirea recoltei culturilor în anul viitor.

Sulfatul de potasiu 0:0:53 + 18S

Sulfatul de potasiu este un îngrășământ de potasiu foarte eficient, care conține 18% sulf. Potasiul este principalul element nutritiv necesar pentru creșterea și dezvoltarea normală a plantelor. Sulful mărește rezistența plantelor la boli și dăunători. Sulfatul de potasiu diferă de îngrășămintele standard de potasiu prin absența clorului. Soluție ideală pentru culturile clorofobe: culturi pomicole, bacifere, vița de vie, dovleacul, cartoful și roșiile. Acest ÎSA este potrivit pentru fertilizarea culturilor la începutul verii, oferind o creștere activă, înflorire abundentă și recoltă bogată și, de asemenea, după fructificare – pentru soiurile remontante. Asigură o sporire  a conținutului de zaharuri și vitamine în legume, fructe și pomușoare. Tratamentul cu sulfat de potasiu contribuie la iernarea cu succes a plantațiilor perene.

În livezile de mere și plantațiile de vița de vie, EuroChem recomandă folosirea sulfatului de potasiu în doză de 3 kg/ha în combinație cu îngrășăminte cu microelemente care conțin bor, după recoltare fructelor. Acest procedeu va ajuta plantațiile „să restabilească forța” și să sporească recolta pentru anul viitor. De asemenea, la vița de vie, în timpul formării ciorchinilor, tratamentul cu sulfat de potasiu de 2 kg/ha va ajuta la obținerea bobițelor mai mari.

Sulfatul de magneziu 16Mg + 32S

Sulfatul de magneziu este un îngrășământ cu o concentrație foarte înaltă de sulf și magneziu de la EuroChem, se potrivește pentru toate culturile cultivate în sol deschis și protejat, potrivit pentru prepararea amestecurilor de rezervor cu PUF și alte ÎSA. Magneziul – un element important al nutriției, responsabil pentru procesul de fotosinteză și metabolismul hidraților de carbon în organismul vegetal. Carența lui determină o scădere a conținutului de clorofilă în părțile verzi ale plantelor, care se manifestă sub formă de cloroză și marmură a frunzelor. Hrănirea plantelor cu sulfat de magneziu permite sporirea recoltelor și ameliorarea proprietăților gustative ale produselor, precum și evitarea clorozei de magneziu.

La începutul vegetației viței de vie, cu o lungime a coardei de 10-15 cm, o doză de 3 kg/ha de sulfat de magneziu va ajuta lăstarii să se dezvolte uniform și să formeze un număr suficient de inflorescențe.

EuroChem
EuroChemhttp://www.eurochemgroup.com/ru/home-ru/
Adresa: str. Calea Ieșilor 8, of. 8, MD-2069 Chișinău, Republica Moldova // Telefon: +373-22-909-199, 909-100 // Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale